Foto: Dirk Vertommen

VTM-zoektocht naar wensouders krijgt politieke tegenwind: ‘Kind krijgen is nog iets anders dan huis kopen’

Vanuit de politiek komen er kritische reacties op Ik wil een kind, een nieuw programma waarin VTM op zoek gaat naar wensouders die zich aanmelden voor co-ouderschap. Zo wijst Vlaams minister van Jeugd en Media Benjamin Dalle het format af: hij vreest dat de zoektocht naar wensouders ‘niet thuishoort in een entertainmentprogramma’.

VTM lanceert binnenkort een oproepaflevering van het nieuwe programma Ik wil een kind. Daarin gaat Dina Tersago op zoek naar wensouders die kiezen voor bewust co-ouderschap. De deelnemers spreken af om samen een kind op de wereld te zetten en op te voeden, zonder dat er sprake is van een romantische relatie. Dat heeft de commerciële zender donderdag aangekondigd.

Op de sociale media wordt er druk gediscussieerd over het nieuwe programma. Ook vanuit politieke hoek komen er reacties op de plannen van VTM. Zo is Vlaams mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) bezorgd over het gebruik van kinderen in entertainmentprogramma’s. ‘Kinderen krijgen is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven’, stelt Dalle. ‘Voor sommige koppels is dat door omstandigheden niet mogelijk. Het is belangrijk dat daarover open kan worden gesproken, ook op televisie. Toch stel ik mij de vraag of dit op deze manier wel thuishoort in een entertainmentprogramma. Een kind krijgen is nog iets anders dan een huis kopen of een partner vinden. Het belang van het kind moet steeds vooropstaan en ik vrees dat dat in dit soort formats niet mogelijk is’, aldus nog Dalle.

CD&V-voorzitter Joachim Coens houdt de kerk wat in het midden. Hij vindt het vooral belangrijk dat ‘het belang van het kind aan bod komt’. ‘Het hebben van kinderen is geen spel’, stel Coens in een reactie aan persagentschap Belga. ‘Het is belangrijk dat er een goede opvolging is door experts. Als het maar geen promotie is voor het commercialiseren van het hebben van een kind’, aldus nog Coens.

‘Maag keert om’

Andere politici reageren scherper. ‘Hier keert mijn maag van om’, tweet N-VA-parlementslid Lorin Parys. ‘Is er dan geen enkele schaamte bij VTM? Moet alles wijken voor kijkcijfers en winstbejag? Gewoon intriest’, zegt Vooruit-senator Bert Anciaux.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden