Foto: Shutterstock

Werkgevers vrezen ‘maandagochtendziekte’ als regering ziektebriefje bant

Plannen van de federale regering om het verplicht ziektebriefje af te schaffen voor wie slechts een paar dagen ziek is, vallen slecht bij de werkgevers. Ze vrezen dat de deur wordt opengezet voor misbruik.

Het afschaffen van het ziektebriefje zou samen met andere arbeidsmarkthervormingen op de tafel van de regering liggen.

De werkgevers zijn alvast geen fan. ‘Het merendeel van de werknemers neemt zijn verantwoordelijkheid. Dat weten de bazen wel. Maar er is een minderheid die er wel de kantjes van afloopt’, klinkt het bij ondernemersorganisatie Unizo. ‘Voor de eerste dagen ziekte het verplicht ziektebriefje afschaffen, dat zet de deur wagenwijd open voor de maandagochtendziekte’, vreest topman Danny Van Assche.

Ook het NSZ vreest misbruik. ‘Wie echt ziek is, verdient alle steun die zij kunnen krijgen, maar niet degenen die willen recupereren van een avondje uit of gewoon een paar dagen vrij hebben onder het voorwendsel van ziekte. Dit zal de deur openzetten voor allerlei excessen.’

Eenzelfde geluid valt te horen bij de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka. ‘Het zet de poort naar misbruik wagenwijd open’. Voka dringt vooral aan op een oplossing voor het langdurig ziekteverzuim.

Voor het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) kan het voorstel als alleenstaande maatregel niet, maar moet het worden gekaderd in een ruimer verhaal waarbij werknemers en artsen effectief worden geresponsabiliseerd.

Bron: Belga

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen