Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Springtuig gevonden bij huiszoeking na geweld in Antwerpen, Palestijn aangehouden voor terrorisme

Een Palestijnse man is aangehouden op verdenking van terrorisme. Bij een huiszoeking in zijn woning in Roeselare werd een zelfgemaakt springtuig gevonden. Eerder had hij samen met zijn broer hun ‘te westerse’ zus en schoonbroer toegetakeld in Antwerpen.

Het federaal parket bevestigt dinsdagochtend dat de twee mannen opgepakt werden. De eerste broer werd tijdens het weekend van 18 en 19 september al gearresteerd, de tweede kwam zich vrijdag aangeven bij de politie nadat hij een week op de vlucht geweest was. Het was in zijn woning op de Hoogleedsesteenweg in het West-Vlaamse Roeselare dat op zondag 19 september de explosieven gevonden werden.

Dinsdagmiddag zegt het federaal parket dat alleen de tweede man aangehouden werd door de onderzoeksrechter in Brugge. ‘Hij is aangehouden op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie en een aantal inbreuken op de wapenwet’, zegt parketwoordvoerster Wenke Roggen.

Zelfgemaakte bom

Over welk springtuig er juist in de woning gevonden werden, wil het parket niet in detail treden. ‘Het gaat om een potentieel gevaarlijk tuig, leeggemaakte kogelhulzen en restanten van kruit’, zegt Roggen. Volgens onze informatie was er sprake van een soort zelfgemaakte bom, een type pijpbom. Dat is een metalen buis die gevuld wordt met explosieven en afgesloten wordt met schroefdoppen. Door een van de doppen worden elektrische draadjes naar een ontstekingsmechanisme getrokken. ‘Primitief, maar efficiënt’, klinkt het in speurderskringen.

De explosieven werden door ontmijningsdienst Dovo meegenomen voor verder onderzoek. De broer bij wie de explosieven gevonden werden zou een ongeloofwaardige uitleg gegeven hebben voor de aanwezigheid van het springtuig in zijn woning.

De twee opgepakte mannen waren bij de politiediensten al bekend als ‘geradicaliseerd’, of ze ook op de zogenaamde Ocad-lijst met potentieel gevaarlijke extremisten stonden is niet duidelijk.

‘Te westerse zus’

Het onderzoek naar de broers werd op vrijdag 17 september in Antwerpen in gang gezet nadat de lokale politie werd opgeroepen voor een vermeende home invasion. Ter plaatse bleek dat twee Palestijnse mannen waren binnengevallen bij hun zus en schoonbroer. Het koppel kreeg een rammeling omdat het zich volgens de radicale broers ‘te westers gedroeg’.

De politiezone Antwerpen zag dat de broers gekend stonden als geradicaliseerd en stuurde gespecialiseerde arrestatie-eenheden op het duo af. Toen die het tweetal wilden arresteren in Roeselare troffen ze er de explosieven aan. Een eerste broer werd door de Antwerpse politie opgepakt, nadien nam de afdeling terrorisme van de federale gerechtelijke politie het onderzoek over. Volgens het federaal parket zijn er voorlopig geen aanwijzingen dat er nog andere verdachten bij de zaak betrokken zouden zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen