Foto: BELGA

Vlaamse begroting klaar: ‘Geen duurdere dienstencheques’

De Vlaamse begroting voor volgend jaar is klaar. De ministers zijn vannacht tot een akkoord gekomen. Dat laat minister-president Jambon weten.

De Vlaamse regering heeft een begrotingsakkoord bereikt. Dat kondigt minister-president Jan Jambon aan via Twitter.

Het tekort voor volgend jaar valt lager uit dan verwacht. Bij de start van de besprekingen werd nog uitgegaan van 2 miljard euro. Volgens de laatste berekeningen is dat gedaald tot 1,8 miljard euro, valt te horen in kringen van onderhandelaars. Vooral de hoge inflatie speelt in het voordeel van de regering.

N-VA wou bij de start van de discussie graag de helft van het tekort wegwerken tegen 2024. Daarvoor stelde de partij voor om de eerder goedgekeurde jobbonus voor de lage lonen niet in te voeren.

Dienstencheques ongewijzigd

Volgens de eerste info zou jobbonus (zowel voor loontrekkenden als zelfstandigen) toch worden uitgevoerd zoals voorzien. Dat betekent dat de laagste lonen een maandelijks belastingvoordeel van 50 euro krijgen.

Ook zou er niet geraakt worden aan de prijs van de dienstencheques, noch aan de fiscale aftrekbaarheid, zoals vermoed werd. Het was vooral CD&V die aandrong op een duurzame oplossing voor de dienstenchequesector. Die kampt met erg kleine financiële marges. Gezien de grote financiële uitdaging zal het extra geld niet van extra subsidies komen, maar wordt gekeken naar het optrekken van de prijs voor een dienstencheque of het verminderen van de fiscale aftrekbaarheid van die cheques.

Maandag geeft de regering alle details, in de Septemberverklaring in het parlement. Daar moet duidelijk worden waar de regering wel het mes gaat zetten.

Bron: belga
In het nieuws
Niet te missen