Relschopper Overpoort krijgt allereerste Gentse ‘plaatsverbod’: ‘Spuwde naar agenten en stookte massa op’

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) heeft een van de relschoppers die vorige week vrijdag amok maakte in de Overpoortstraat een plaatsverbod opgelegd. De politie duidde hem aan als een aanstoker van de rellen. Een maand lang mag hij niet in de buurt komen van de Overpoortstraat.

De Gentse studentenbuurt werd vrijdag opgeschrikt door rellen. Een honderdtal jongeren maakten amok in de Overpoortstraat en keerden zich tegen de politie. Ze gooiden met flessen en het duurde twee uur vooraleer de rust in de straat terugkeerde. Enkele agenten raakten gewond.

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) startte daarop de procedure van een plaatsverbod. ‘Een van de relschoppers kreeg woensdag zo’n maatregel’, zegt De Clercq. ‘Uit het bestuurlijk verslag van de politie bleek dat hij spuwde naar agenten en een van de aanstokers was.’

Primeur in Gent

De amokmaker mag een maand lang niet in de buurt van de Overpoortstraat komen. Het verbod bevat onder meer de Voetweg, Kunstlaan, de Sint-Amandsstraat en het Kramersplein. ‘Als de man daar toch wordt aangetroffen, zal hij onmiddellijk gearresteerd worden’, zegt De Clercq.

De relschopper tekende verzet aan tegen de beslissing, maar deze werd ongegrond verklaard. Het plaatsverbod op Gents grondgebied is een primeur. Vrijdag werden nog zeven andere mensen opgepakt. Ook zij kunnen nog een plaatsverbod krijgen.

‘Veilig kunnen uitgaan’

‘Dit is een ingrijpende maatregel en dat besef ik’, zegt De Clercq. ‘Maar ik neem deze beslissing doordacht en niet zomaar. Taferelen zoals vrijdag kunnen gewoon niet. De Overpoortstraat moet een plaats zijn waar onze studenten ongedwongen en veilig kunnen uitgaan.’

Begin deze week vonden nog enkele incidenten plaats. Maandag gaf een jongere twee agenten een kopstoot en schop in het aangezicht. Dinsdag werd een amokmaker gearresteerd. ‘De voorbije twee nachten was het druk, maar bleven incidenten uit’, zegt politiewoordvoerder Bart De Cocker.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen