Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

PFOS-vervuiling: Gelekte mails suggereren dat Vlaamse regering vroeg niet te communiceren

Bij de start van de werken aan de Oosterweelverbinding 2017 bleek dat de grond vervuild was met het giftige PFOS, afkomstig van de nabijgelegen 3M-fabriek. Uit gelekte mails die VRT kon inkijken, blijkt dat Joke Schauvliege (CD&V) en Ben Weyts (N-VA) een belangrijke rol zouden gespeeld hebben in de niet-communicatie.

In 2017 besloot Ovam dat er geen reden was voor verder onderzoek of communicatie over de PFOS-vervuiling in Zwijndrechts woongebied. De afvalstoffenmaatschappij baseerde zich toen op een beperkte set van metingen van elf jaar oud. Nieuwe gelekte mails die VRT NWS kon inkijken, geven nu aan dat Joke Schauvliege (CD&V), toen bevoegd voor Leefmilieu, en Ben Weyts (N-VA), toen minister van Mobiliteit bevoegd voor de werken aan de Oosterweelverbinding rond Antwerpen, een belangrijke rol zouden gespeeld hebben in de niet-communicatie.

Er werd beslist om niet te communiceren, maar wie dat precies besliste was tot nu toe niet duidelijk. Uit een eerder uitgelekte mail uit 2017 bleek al dat Lantis bij afvalstoffenmaatschappij Ovam erop had aangedrongen om te communiceren, en bijkomende metingen in Zwijndrecht uit te voeren. Het hele politieke milieu kreeg die mail. Ovam ging uiteindelijk niet op die vraag in. Volgens hen vroeg een minister om niet te communiceren.

Een nieuw uitgelekte mail, ook uit september 2017, werpt een duidelijker licht op de zaak. Het gaat om een interne mail van een leidinggevende binnen Ovam. In het document staat te lezen: ‘Ik heb intussen van het kabinet de uitdrukkelijke opdracht gekregen dat we geen trekkersrol mogen opnemen in dit dossier naar communicatie en zelf geen onderzoek mogen uitvoeren ter controle van het woongebied.’

Joke Schauvliege was op dat moment de voogdijminister van Ovam, maar heeft altijd ontkend dat zij de opdracht heeft gegeven om niet te communiceren.

Uit andere mails blijkt dat ook de kabinetschef van toenmalig voogdijminister voor Lantis Ben Weyts betrokken was in het besluitvormingsproces over de communicatie over PFOS. Weyts heeft dat nooit ontkend: hij gaf altijd al aan dat hij op de hoogte was maar dat het niet zijn bevoegdheid was om te communiceren en dat Ovam bovendien oordeelde dat er geen gevaar voor de volksgezondheid was.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden