Foto: REUTERS

Franse president beantwoordt oproep Australische premier niet

Een telefoongesprek van de Australische premier Scott Morrison aan de Franse president Emmanuel Macron bleef onbeantwoord, aldus Morrison woensdag. ‘We zullen geduldig zijn’, zei hij over de verstoorde relatie met Frankrijk.

De Franse president Macron is verbolgen over het veiligheidspact Aukus tussen het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië. Door het pact gaat de aankoop van Franse onderzeeërs ter waarde van meer dan 30 miljard euro niet door. De Franse ambassadeurs in de VS en Australië werden prompt teruggeroepen en de Franse minister van Buitenlandse Zaken sprak van ‘een dolk in de rug’.

Australisch premier Morrison is er nog niet in geslaagd met Macron te bellen, en de post van de Franse ambassadeur in Australië blijft voorlopig onbemand. ‘De tijd is er nog niet rijp voor’, zei de Australische premier, die nogmaals benadrukte dat hij handelde in het belang van Australië.

De Britse premier Boris Johnson gebruikte woensdag minder subtiele bewoordingen aan het adres van Macron: ‘Prenez un grip’ en ‘Donnez-moi un break’, zei hij tegen verslaggevers in Washington. Morrison zei dat hij ‘geen Frans spreekt’ maar geamuseerd was door de uitspraak van de Britse premier.

Relatie met VS wel goed

Met Biden zijn de plooien intussen wel enigszins platgestreken. De Amerikaanse president Joe Biden had woensdag op zijn vraag een telefoongesprek met zijn Franse ambtgenoot, en de Franse ambassadeur zal volgende week terugkeren naar Washington.

Ook zullen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en zijn Franse collega Jean-Yves Le Drian elkaar donderdag in New York treffen voor een tête-à-tête. Dat heeft een Amerikaanse topverantwoordelijke woensdag gezegd.

De twee mannen hadden woensdagavond al ‘een goede gedachtewisseling’ in de marge van een vergadering van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, en ‘we verwachten dat ze donderdag opnieuw even bilateraal zullen samenzitten’, aldus de verantwoordelijke aan de pers.

‘Koude Oorlog-mentaliteit’

De leiders van de drie Aukus-landen lichtten eerder toe dat hun pact bedoeld is om de veiligheid en stabiliteit in de regio Azië-Pacific te garanderen. Dat leverde kritiek op vanuit China, dat de VS, Groot-Brittannië en Australië in een reactie verweet een ‘Koude Oorlog-mentaliteit’ te hebben. Biden herhaalde woensdag het belang van Franse en Europese aanwezigheid in de regio Azië-Pacific.

Bron: Belga, CNN
In het nieuws
Niet te missen