Foto: BELGA

Chiptekort legt Audi Brussels rest van de week stil

De productie in de Brusselse fabriek van de Duitse luxewagenbouwer Audi ligt donderdag, vrijdag en volgende week stil als gevolg van de wereldwijde tekorten aan halfgeleiders. Het is niet de eerste autobouwer die met dit probleem te maken heeft.

De autobouwer gaat ervan uit dat de leveringen van halfgeleiders ook in de komende maanden nog volatiel en gespannen blijven. ‘Verdere aanpassingen van de productie zijn niet uit te sluiten’, klinkt het. ‘De situatie wordt dagelijks opgevolgd.’ De chiptekorten vormen een wereldwijd probleem voor verschillende sectoren. De woordvoerder van Audi Brussels benadrukt dat de autobouwer er alles aan doet om de impact zo klein mogelijk te houden.

Lees ook > Duits­­land het hardst getroffen in deze crisis

Niet de enige

Vorige week kampte de Tsjechische Volkswagen-dochter Skoda al met een wereldwijd tekort aan halfgeleiders, waardoor het dit jaar de productie van 100.000 wagens mist. Het chiptekort doet Skoda erg pijn, klinkt het, zeker gezien de hoge vraag naar het merk.

Eind augustus moest Volvo Car Gent de deuren sluiten, 5.000 werknemers waren tijdelijk werkloos.

Grote Duitse autofabrikanten als Volkswagen, BMW en Mercedes-moeder Daimler ­verwachten niet dat de chip­tekorten die de auto-industrie teisteren, snel zullen verdwijnen. Ola Källenius, de baas van Mercedes-Benz, denkt dat de moeilijkheden tot ver in 2023 kunnen aanhouden. Volkswagen deelt die mening. BMW waarschuwt ook dat de problemen met de halfgeleiders nog ‘vele maanden’ kunnen duren.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden