camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Justitie

PS draagt twee vrouwen voor als kandidaat-opperrechters

De PS schuift Emmanuelle Bribosia en Anne Weyembergh, twee ULB-professoren, naar voren als kandidaat-rechters bij het Grondwettelijk Hof.

donderdag 23 september 2021 om 3.25 uur

Emmanuelle Bribosia en Anne Weyembergh. ulb

Het Grondwettelijk Hof ondergaat deze legislatuur een metamorfose: liefst zeven van de twaalf rechters, verdeeld in zes prominente juristen en zes oud-politici, worden ­vervangen. Het zijn de politieke partijen die volgens een onderlinge ­afspraak kandidaten voordragen. Na de benoemingen van Yasmine Kherbache (Vooruit), Thierry Detienne (Ecolo), Danny Pieters (N-VA) en Sabine de Bethune (CD&V) is het nu aan de PS om ­iemand voor te dragen, ter opvolging van de gepensioneerde François Daoût. De twee kandidaten zijn Emmanuelle Bribosia en Anne Weyembergh, vernam De Standaard. Beiden moeten eerst de steun krijgen van een tweederdemeerderheid in de Kamer, waarna de regering kiest. Doorgaans is op voorhand afgesproken wie. Bribosia is volgens onze informatie de topkandidate.

Zowel Bribosia als Weyembergh is professor aan het centrum voor Europees recht van de Université Libre de Bruxelles. Bribosia (49) is gespecialiseerd in mensenrechten, met name antidiscriminatierecht. Ze publiceert vaak over ongelijkheid, armoede, handicap en migratie en heeft een progressief profiel. Ze was kritisch voor voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en Israël, sprak zich uit tegen bepaalde hoofddoeken­verboden en stelde dat neutraliteit gebruikt wordt als ‘een schaamlap voor vooroordelen’. Weyembergh (51) legt zich als jurist vooral toe op (Europees) strafrecht en veiligheidskwesties. Ze werkte voor de Raad van State en liet zich minder politiek uit in de media en opiniestukken.

Met het duo schuift de PS niet toevallig twee vrouwen naar voren. Bij het Hof mag volgens de wet maximaal twee derde van de rechters van hetzelfde geslacht zijn. Vier van de zes Nederlandstalige rechters zijn vrouwen, maar de Franstalige taalgroep telt er nu geen enkele. De kandidatuur van huidig minister Zakia Khattabi (Ecolo) strandde vorig jaar tot tweemaal toe, wat een primeur was. Met Detienne kwam een man in de plaats. De kandidaturen van Bribosia en Weyembergh zouden in principe geen politieke ­problemen mogen opleveren.

Het Hof kan als enige door een meerderheid goedgekeurde wetten vernietigen en spreekt zich vaak uit over maatschappelijk ­gevoelige kwesties. Aan Nederlandstalige kant is Luc Lavrysen (voor­gedragen door Groen) voorzitter, aan Franstalige is dat Pierre Nihoul (voorgedragen door CDH).

Aangeraden

Niet te missen