Foto: Belga

Minderjarige verdachte gewelddadige dood in strengere instelling geplaatst

De 16-jarige jongen die afgelopen weekend ontsnapte uit de gesloten inrichting De Zande in Wingene, wordt geplaatst in de beter beveiligde gemeenschapsinstelling in Everberg. De minderjarige is één van drie tieners verantwoordelijk voor de dood van David Polfliet.

In de nacht van dinsdag op woensdag trof de lokale politie van Blankenberge de zestienjarige aan in de kast van een hotelkamer in de kuststad, aldus de persdienst van het Oost-Vlaamse parket. De zeventienjarige, die mee was ontsnapt uit de gesloten instelling van Wingene maar die niets te maken heeft met de moordzaak, trof de politie aan onder het bed in dezelfde kamer.

‘Gisterenavond om 23.15 uur kreeg de lokale politie van Blankenberge de tip dat de minderjarige zich in een hotel in de kuststad bevond’, aldus het parket. ‘De politie heeft snel gehandeld en onmiddellijk alle vluchtroutes rondom het hotel afgesloten.’

De jeugdrechter in Dendermonde besliste dat de jongere in de beter beveiligde gemeenschapsinstelling in Everberg moet verblijven. De 17-jarige die ook was ontsnapt, werd opnieuw in Wingene geplaatst.

Volgens zijn advocaat Dirk De Maerschalck vluchtte de jongen omdat hij zich zorgen maakte om een mogelijke uithandengeving. In de gesloten gemeenschapsinstelling van Everberg kan de jongere maximaal twee maanden en vijf dagen verblijven. Kort na zijn arrestatie in maart van dit jaar verbleef de tiener ook al eens voor die periode in Everberg.

Familie beoogt uithandengeving

De nabestaanden van David Polfliet reageren opgelucht op de arrestatie van de 16-jarige. ‘De familie is tevreden dat hij gepakt is, maar ze moest het opnieuw via de media vernemen, net als de ontsnapping dinsdag’, zegt advocaat Thomas Gillis tegen Belga.

‘Het gerecht hervalt telkens in dezelfde fouten en het is spijtig dat er eerst heisa moet ontstaan voor justitie haar tanden laat zien. Het belangrijkste is dat de verdachte opnieuw gevat is, zodat de familie op de verdere rechtsgang kan focussen. Het is een zeer triestig en hard dossier waarbij een uithandengeving op zijn plaats zou zijn. We hebben volledig vertrouwen in het politieonderzoek en we hopen op een sereen proces.’

Een eventuele uithandengeving - een procedure waarbij minderjarigen vervolgd en bestraft kunnen worden als volwassenen - kan niet opgestart worden zolang het onderzoek nog loopt.

Wat dreef de jongeren die David Polfliet doodden?

Het lichaam van de 42-jarige David Polfliet uit Sint-Niklaas werd op zaterdag 6 maart gevonden in een park naast de spoorlijn in Beveren. De man was zwaar toegetakeld en alles wees erop dat hij met geweld om het leven werd gebracht. Het slachtoffer werd via de datingapp Grindr naar het park gelokt door drie minderjarige verdachten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen