Foto: REUTERS

Franse monniken bekennen brandstichting bij 5G-masten

Twee Franse monniken uit het departement Rhône worden aangeklaagd voor het in brand steken van twee 5G-masten. Ze werden betrapt, en hebben bekend.

De monniken horen bij een conservatieve kloosterorde. Het duo was vorige week ‘s nachts naar een mast gegaan om deze in brand te steken. Een nacht later gingen ze naar hun tweede doelwit, waar de politie hen stond op te wachten. Ze bekenden de brandstichting.

De twee wilden naar eigen zeggen aandacht vragen voor gezondheidsrisico’s die het netwerk in hun ogen zou hebben. Dergelijke claims zijn populair onder aanhangers van complottheorieën. Maar wetenschappelijk bewijs daarvoor is er niet.

De schade aan de masten is ‘te verwaarlozen’, melden lokale autoriteiten. De monniken worden wel vervolgd voor ‘vernieling en poging tot vernieling’.

Het klooster staat achter de overtuiging van de monniken. De kloosterorde ziet de brandstichting als ‘een losstaande actie en een fout van de jeugd’. De verdachten zijn 39 en 40 jaar oud.

In Frankrijk, evenals andere Europese landen, zijn meerdere masten in brand gestoken uit protest tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Maar behalve het ontbreken van elke wetenschappelijke basis, zijn zelfs niet eens alle getroffen masten deel van een 5G-netwerk.

Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen