Foto: AP

Vier migranten dood aangetroffen aan grens tussen Polen en Wit-Rusland

Aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland zijn zondag vier migranten dood aangetroffen, zo melden de autoriteiten van beide landen. De migratiekwestie veroorzaakt al een tijdje oplopende spanningen in de regio.

‘Vandaag zijn de lichamen van drie mensen teruggevonden in de grensregio met Wit-Rusland’, zo kondigde de Poolse grenswacht zondag aan. De lichamen werden ontdekt op drie verschillende plaatsen. Het gaat ‘waarschijnlijk om migranten zonder papieren’, verklaarde woordvoerster Anna Michalska aan persbureau PAP. De grenswacht kondigde zondag overigens ook aan dat ze acht migranten heeft kunnen redden uit een moeras nabij de rivier Suprasl.

De Wit-Russische grenswachters meldden op hun beurt dat ze het lichaam van een Iraakse migrante hadden gevonden. Woordvoerder Evgeni Omess zei aan het staatsagentschap Belta dat er ‘evidente aanwijzingen’ zijn dat het lichaam van de vrouw vanaf de Poolse kant naar de grens is ‘gesleept’. Haar man zou de grenswachters hebben verteld dat de Polen hen tegen hun zin naar de grens hadden gedwongen. Vertegenwoordigers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn uitgenodigd om zich ter plaatse te begeven, aldus Belta.

• Polen gebruikt noodtoestand om tanden te tonen

Sancties

Duizenden migranten, voornamelijk afkomstig uit het Midden-Oosten, hebben de voorbije maanden de grens tussen Wit-Rusland en de EU-lidstaten Polen, Litouwen en Letland overgestoken. De EU beschuldigt het regime in Minsk ervan de migranten actief te steunen, als vergelding voor de sancties tegen Wit-Rusland.

De Poolse grenswacht meldde zaterdag 324 pogingen om de grens over te steken. Omwille van de instroom van migranten en de spanningen met Wit-Rusland heeft Polen begin september voor dertig dagen de noodtoestand uitgeroepen aan de grens. De regering heeft 2.000 soldaten opgetrommeld en is begonnen met de bouw van hekken met prikkeldraad.

Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen