Foto: AFP

Premier Haïti ontslaat procureur die hem wilde aanklagen voor moord op president

De Haïtiaanse premier Ariel Henry heeft dinsdag de procureur Bed-Ford Claude ontslagen. Die wilde Henry aanklagen in verband met de moord op president Jovenel Moïse in juli.

‘Ik heb het genoegen u mee te delen dat besloten is uw functie te beëindigen’, aldus de premier in een openbaar gemaakte brief.

Jovenel Moïse werd op 7 juli omgebracht door een gewapend commando. De Haïtiaanse politie heeft 44 arrestaties verricht, maar het blijft onduidelijk wie achter de moord zit. Haïti is al jaren in de greep van het geweld van gewapende groeperingen.

Dinsdag vroeg de openbaar aanklager van Haïti aan de bevoegde rechter om premier Ariel Henry aan te klagen wegens betrokkenheid bij de moord. De douane kreeg het bevel Henry het land niet uit te laten.

Henry zou op de dag van de moord twee telefoongesprekken hebben gehad met hoofdverdachte Joseph Felix Badio, die werkte in een anticorruptie-eenheid van het ministerie van Justitie. Badio was op het moment van die gesprekken in de buurt van de presidentswoning, blijkt uit locatiegegevens. Henry gaf toe de verdachte te kennen, maar zei niet te geloven dat Badio schuldig zou zijn. Badio is inmiddels op de vlucht geslagen.

Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen