Foto: AFP

Nicholas alweer afgezwakt tot tropische storm, half miljoen gezinnen zonder stroom

De orkaan Nicholas heeft dinsdagochtend het Amerikaanse vasteland bereikt in de zuidelijke staat Texas, maar is alweer afgezwakt tot een tropische storm. Het blijft ook de komende uren en dagen nog hard regenen, waardoor de kans op overstromingen reëel is.

De tropische storm Nicholas sterkte boven de Golf van Mexico aan tot een orkaan van categorie 1 en bereikte de kust van Texas tegen 5.30 uur lokale tijd. Intussen is de orkaan alweer afgezwakt tot een tropische storm, aldus het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC).

Al wordt er nog steeds gewaarschuwd voor de zware regen en onweersbuien die Nicholas met zich meebrengt. Er worden windsnelheden van 110 kilometer per uur genoteerd. Meer dan een half miljoen gezinnen zit momenteel zonder stroom. Het is nog niet duidelijk of er slachtoffers zijn.

De gouverneur van Texas, Greg Abbott, drong er bij de inwoners al op aan om de waarschuwingen van de lokale autoriteiten in acht te nemen. De kans op overstromingen is erg groot aangezien Nicholas zich traag voortbeweegt. Ook de komende dagen wordt overvloedige regenval verwacht.

Ook de burgemeester van Houston vroeg mensen om weg te blijven en hun voorzorgen te nemen. De regio werd vier jaar geleden grotendeels verwoest door Harvey, een orkaan van categorie vier die 68 mensenlevens eiste.

Het pad van de orkaan brengt hem ook naar de naburige staat Louisiana, dat nog steeds puin ruimt van orkaan Ida, twee weken geleden passeerde. Daar werden 28 dodelijke slachtoffers geteld. Gouverneur John Bel Edwards heeft opnieuw de noodtoestand uitgeroepen.

Bron: Belga, CNN

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen