Foto: Kris Van Exel

Nederlandse coronascepticus delft onderspit in zaak tegen Marc Van Ranst

De Mechelse correctionele rechtbank heeft zich onbevoegd verklaard in de zaak die de Nederlandse coronscepticus Willem Engel tegen viroloog Marc Van Ranst had aangespannen. Daarmee volgt de rechter het standpunt van het Openbaar Ministerie. Engel moet opdraaien voor de procedurekosten, maar tekent beroep aan.

Engel had een rechtszaak tegen Van Ranst aangespannen omdat die laatste hem een virusontkenner, oplichter en extremist zou hebben genoemd. Maar de correctionele rechter is niet bevoegd om zich uit te spreken, klinkt het in een persbericht. Reden is dat het om een drukpersmisdrijf gaat, en daarvoor is alleen het hof van assisen bevoegd.

Tijdens de behandeling van de zaak stelde het Openbaar Ministerie al dat ook sociale media onder drukpersmisdrijven vallen. Willem Engel en zijn advocaat Michael Verstraeten vonden dat het niet om een drukpersmisdrijf ging en stelden dat ze reputatieschade hebben geleden door de uitlatingen van Van Ranst. Volgens hen zou Van Ranst Engel onder meer een extremist hebben genoemd. Ze vroegen aan de rechtbank ook om Marc Van Ranst psychiatrisch te laten onderzoeken.

Marc Van Ranst deed geen beroep op een advocaat en verdedigde zichzelf. Hij zei dat hij zelf meermaals beledigd is geweest door Willem Engel. ‘Hij heeft mij een oplichter, kinderlokker en schorremorrie genoemd. Hij zei, toen ik enkele maanden geleden in het safehouse zat, zelfs dat Jürgen Conings mij niks zou doen als ik in debat zou gaan met hen.’

De rechter zegt nu onbevoegd te zijn om de zaak te behandelen. Van Ranst moet dan ook niet vrezen dat hij een schadevergoeding zou moeten betalen. Engel moet daarentegen wel opdraaien voor de gemaakte procedurekosten.

Omdat Van Ranst zijn uitspraken over Engel na de eerste zitting in een gesprek met VTM Nieuws herhaalde, wou de advocaat van Engel de debatten toch laten heropenen. Maar de rechtbank is daar echter niet op ingegaan. De vraag tot heropening was ontvankelijk, maar ongegrond, klinkt het hierover in een mededeling.

Beroep

Engel, oprichter van de actiegroep Viruswaarheid, was donderdag niet aanwezig voor de voorlezing van het vonnis, zijn advocaat kwam pas later aan omdat hij in Gent in een ander dossier moest pleiten. Meester Michael Verstraeten liet weten in beroep te gaan tegen het vonnis. Die procedure wordt voor het hof van beroep in Antwerpen gevoerd, wellicht niet meer dit kalenderjaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen