Foto: Getty Images

Twee slachtoffers geïdentificeerd bijna 20 jaar na 9/11

Bijna twee decennia na de terreuraanslagen van 11 september 2001 zijn onderzoekers erin geslaagd twee slachtoffers van de aanslagen in New York te identificeren. Dat gebeurde via DNA-sequencing.

Het gaat om het 1.646ste en 1.647ste slachtoffer van de aanslagen die konden worden geïdentificeerd. Dat stelt het forensisch instituut van New York in een mededeling.

‘Twintig jaar geleden hebben we aan de families van de slachtoffers van het WTC beloofd dat we alles zouden doen wat we kunnen om hun dierbaren te identificeren, hoe lang dat ook mag duren. Met deze twee nieuwe identificaties blijven we aan onze dwingende verplichtingen voldoen’, stelt chef Barbara Sampson van het instituut in de mededeling.

Het gaat om ‘het grootste en meest complexe forensisch onderzoek in de geschiedenis van de Verenigde Staten’, zo verwijst Sampson naar het proces en de technieken die al twee decennia worden aangewend om elk slachtoffer van de WTC-aanslagen te identificeren.

Met name nieuwe technologie op het vlak van DNA-sequencing geeft het instituut extra slagkracht. Met die technologie is nu de identificatie mogelijk gemaakt van Dorothy Morgan, een vrouw wier resten werden gevonden in 2001, en van een man, van wie delen van het stoffelijk overschot werden gevonden in 2001, 2002 en 2006. De identiteit van de man werd op vraag van de familie niet bekendgemaakt.

Nog 1.106 slachtoffers ongeïdentificeerd

Het was sinds oktober 2019 geleden dat onderzoekers er nog in slaagden stoffelijke overschotten van de aanslag te identificeren. In totaal sneuvelden 2.753 mensen toen commando’s van Al Qaeda op 11 september 2001 twee vliegtuigen in de tweelingtorens boorden. Nog steeds moeten 1.106 personen geïdentificeerd worden, 40 procent van alle mensen die stierven in New York. Via de nieuwe technologie hoopt het instituut op nog meer identificaties.’

De VS herdenken zaterdag de meest dodelijke aanslagen in de geschiedenis.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen