Foto: rr

Amerikaanse Tiktokkers proberen anti-abortussite te doen crashen

In Texas geldt sinds kort een erg strenge abortusban. Critici proberen nu een kliksite te doen crashen.

Sinds 1 september geldt in de Amerikaanse staat Texas een verregaande ban op abortus. Het is het meest verregaande verbod op abortus in de Verenigde Staten sinds het er in 1973 legaal werd. Dat gebeurde naar aanleiding van het historische arrest ‘Roe versus Wade’, dat stelt dat abortus is toegelaten vóór de foetus levensvatbaar is, wat vaak rond de 24 weken is.

Ondanks een noodverzoek van abortus- en vrouwenrechtenorganisaties besloot het Amerikaanse Hooggerechtshof de wet niet tegen te houden. Deze ‘heartbeat bill’, zo genoemd door medestanders omdat een foetus vaak hartactiviteit vertoont rond zes weken, wordt gehandhaafd door Texaanse burgers zelf. Ze kunnen een klacht indienen – niet tegen de patiënten, maar wel tegen iedereen die betrokken is bij een abortus, tot en met de taxichauffeur die de patiënt naar de abortuskliniek bracht. Daarvoor hoeven de eisers niet in Texas te wonen, noch betrokken te zijn bij de abortus in kwestie.

Om die klachten te faciliteren heeft de anti-abortusorganisatie ‘Texas Right to Life’ een website opgericht - niet toegankelijk vanuit België - waarop mensen anonieme tips kunnen geven en bijhorende foto’s uploaden. Op Tiktok en Reddit roepen pro-abortus gebruikers mensen nu op om massaal neptips in te sturen en zo de site te overbelasten.

De site is op dit moment nog steeds toegankelijk vanuit de Verenigde Staten.

Eerdere oproepen

De oproep doet denken aan juni 2020. Toen bezorgden sociale media-gebruikers voormalig president Donald Trump in volle verkiezingscampagne een hele hoop valse inschrijvingen voor zijn rally. Het resulteerde in een vrijwel leeg stadion, al wilde Trumps campagneteam niet toegeven dat dat door sociale media kwam.

Ook Redditgebruikers hebben recent bewezen collectief veel teweeg te kunnen brengen. In januari van dit jaar duwden ze de koers van videogamewinkel Gamestop de hoogte in door er massaal aandelen van te kopen. Sommige kleine beleggers konden zo 5.000 procent winst cashen.

Amerikaanse Tiktokkers proberen anti-abortussite te doen crashen
Foto: rr

Bron: The Guardian, eg

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen