Orkaan Ida afgezwakt tot tropische storm

Orkaan Ida is maandag afgezwakt tot een tropische storm. Voorlopig viel er 1 dode. Plotse overstromingen vormen nu het grootste gevaar.

De Amerikaanse stad New Orleans bereidde zich voor op het ergste. Storm Ida kwam zondag aan land in Lousiana als een orkaan van categorie 4 op een schaal van 5 met windsnelheden tot 240 kilometer per uur. Vijf uur lang woedde de orkaan hevig, alvorens af te zwakken. Heel wat gebouwen zijn ingestort en er zijn zware overstromingen. Meer dan een miljoen inwoners zitten zonder stroom. Tot dinsdag is er nog hevige regenval verwacht. Er blijft kans op overstromingen, maar voorlopig hielden de tijdelijke dijken stand.

Dodelijk slachtoffer

De schade zal de komende uren duidelijk worden, nu de zon opkomt. Door het kantoor van de sherrif van Ascension Parish is alvast een dodelijk slachtoffer gemeld. ‘Kort na 20.30 uur (plaatselijke tijd, red.) kregen we melding van een burger die mogelijk gewond was geraakt door een omgevallen boom bij een huis aan Highway 621 in Prairieville. Agenten arriveerden ter plaatse en bevestigden dat het slachtoffer is overleden.’

Zonder stroom

Ruim een miljoen mensen die in het pad van storm Ida wonen, zitten zonder stroom. Meer dan 990.000 mensen daarvan bevinden zich in de staat Louisiana. In Missouri zitten ruim 31.000 mensen zonder stroom.

Rampenplan

President Joe Biden heeft ondertussen het federaal rampenplan afgekondigd. Op die manier kunnen fondsen worden vrijgemaakt om puin te ruimen en hulp te bieden aan de slachtoffers van de ramp.

Storm Ida woedt precies zestien jaar nadat orkaan Katrina New Orleans in puin achterliet. 1.800 mensen kwamen daarbij om het leven. De huidige storm werd aangekondigd als de zwaarste test tot nu toe voor de stormvloedkeringen en de dijken die na Katrina werden gebouwd.

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen