Foto: EPA-EFE

Tim Cook krijgt bonus van 750 miljoen dollar

De topmanager van Apple, Tim Cook, kan deze week een ­bonus van zowat 750 miljoen dollar innen. Dat bedrag komt overeen met de waarde van vijf miljoen Apple-aan­delen.

Het is de tiende en laatste schijf van een beloningspakket dat Cook overeenkwam toen hij tien jaar geleden de leiding van het­ ­wereldbefaamde tech­bedrijf overnam van Steve Jobs, een van de mede­oprichters van ­Apple.

Mede dankzij de continue ­omzetgroei van Apple (meer dan verdubbeld in tien jaar) en de almaar stijgende aandelenkoers voldeed Cook aan alle eisen voor de bonus. In de afgelopen tien jaar werden de aandelen van Apple ruim twaalf keer zoveel waard, tot een globale marktwaarde van meer dan 2.000 miljard dollar.

Cook is nu al goed voor een persoonlijk vermogen van 1,5 miljard dollar. De 60-jarige Amerikaan heeft eerder wel al gezegd het grootste deel van zijn rijkdom weg te zullen geven. Hij doneerde al voor miljoenen dollar aan Apple-aandelen.

Tim Cook werkt voor Apple sinds de late jaren 90, na eerdere passages bij Compaq en IBM. Bij Apple groeide hij snel door tot de positie van operationele nummer twee, na Steve Jobs. Cooks expertise in de uitbouw van een efficiënt productie- en logistiek apparaat bleek een ideale aanvulling op de legendarische productcreativiteit van Jobs.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden