Foto: EPA-EFE

Kamercommissie komt vervroegd bijeen over uitwijzingen Afghanistan

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken komt vervroegd bijeen over de (gedwongen) terugkeer van uitgewezen asielzoekers naar Afghanistan. N-VA had om die extra zitting gevraagd. Het parlement is nog in zomerreces.

De uitwijzingen naar Afghanistan beroert al enkele dagen de gemoederen, nu de taliban oprukken en de situatie er op het terrein almaar slechter uitziet. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) schreef vorige week, ­samen met zijn collega’s van Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Griekenland en Nederland een brief naar de Europese Commissie waarin ze onder meer vragen dat de ­gedwongen terugkeer van ­afge­wezen asielzoekers een optie zou blijven.

Groen en Ecolo reageerden misnoegd op de brief en vragen om geen gedwongen uitwijzingen naar Afghanistan meer te doen. En eerder reageerde ook de PS al misnoegd dat Mahdi de brief ondertekende zonder overleg binnen de regering.

De andere dringende kwestie op de agenda van de commissie zal de situatie aan de Wit-Russische grens zijn. De voorbije weken vonden veel illegale grensoverschrijdingen van Wit-Rusland naar Litouwen plaats, aan de grens met Europa. Het vermoeden bestaat dat dit gebeurt met medeweten van de Wit-Russische autoriteiten. De Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko heeft er in het verleden openlijk mee gedreigd mensen uit landen als Irak, Afghanistan of Syrië de grens over te laten als reactie op de EU-sancties die zijn land opgelegd kreeg.

‘Beide zaken dienen besproken te worden en kunnen niet wachten tot september’, zei Francken donderdag in de brief gericht aan de voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken. Hij vroeg om die vervroegd bijeen te roepen. De Kamer is momenteel in reces, waardoor er geen zittingen plaatsvinden.

Francken tweette later donderdag dat de extra commissie er komt.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen