camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

PFOS

Bouwheer Oosterweel gedagvaard in PFOS-affaire

De burgerorganisatie Grondrecht en Greenpeace hebben Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, en de aannemerscombi­natie Rinkoniên gedagvaard in de PFOS-affaire in Zwijndrecht.

zaterdag 7 augustus 2021 om 0.00 uur

Onder andere burgerorganisatie en Greenpeace hebben Lantis en Rinkoniên gedagvaard in het PFOS-dossier.  Marc Herremans

Een van de punten in de dagvaarding draait rond de opslag van vervuilde grond in de bermen rond de fabriek van 3M in Zwijndrecht. Lantis ­beschouwt die grond als bouwgrond en heeft hem afgedekt met speciale folie en stenen. Grondrecht en Greenpeace beschouwen die grond echter als afval en vinden de aanpak van Lantis onvoldoende.

De zaak wordt volgende week in Antwerpen ingeleid. Lantis zegt te betreuren dat deze discussie voor de rechtbank uitgevochten moet worden. ‘We hebben Grondrecht herhaalde malen uitgenodigd om onze meningsverschillen uit te praten, maar de organisatie is daar nooit op ingegaan’, zegt Luc Hellemans, de ceo van Lantis. Burgerjournalist ­Thomas Goorden, die mee dagvaart, spreekt dat tegen.

Lantis is niet van plan om de grond op een andere manier te verwerken of behandelen, laat staan de werken aan de Oosterweelverbinding stil te leggen. ‘Van in het begin ­hebben we de PFOS-problematiek op een goede manier aangepakt. Ik heb tot op heden nog geen beter alter­natief gehoord’, zegt Hellemans. ‘Uit metingen op de werf blijkt onder ­andere dat we tijdens de werken geen PFOS verspreiden via stof of op andere manieren. Ik begrijp dat de aanwezigheid van PFOS in de grond de mensen in Zwijndrecht ­verontrust. Het gaat immers om hun ­gezondheid. Maar door Lantis te ­viseren, kiezen ze de verkeerde ­tegenstander.’ (pvdp)

Aangeraden

Niet te missen