Wit-Russische atlete die weigerde naar huis te gaan krijgt humanitair visum Polen

De Wit-Russische sprintster Krystsina Tsimanoeskaja (24) werd zondag tegen haar wil naar de luchthaven gebracht nadat ze kritiek had gegeven op de ‘nalatigheden’ van haar coaches op de Olympische Spelen in Tokio. Ze heeft van Polen een humanitair visum gekregen.

De Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken Przydacz laat via sociale media weten dat zijn land Tsimanoeskaja een visum heeft aangeboden en dat ze haar sportcarrière in Polen kan hervatten, als ze dat wil. De partner van Tsimanoeskaja laat aan persbureau AFP weten dat hij naar de Oekraïnse hoofdstad Kiev is gevlucht. Hij hoopt ‘in de nabije toekomst’ samen met zijn vrouw naar Polen te kunnen.

Tsimanoeskaja wond er geen doekjes om toen ze vrijdag op Instagram haar ongenoegen uitte over de coaching van haar officials in Tokio. ‘Ik word verwaarloosd en niet goed getraind voor hetgene wat van mij wordt verwacht op deze Olympische Spelen’, aldus de atlete. ‘Ik ben op de starterslijst van de 4x400 meter gezet zonder mijn medeweten. Daar heb ik niet voor getraind. Er zijn nalatigheden gebeurd.’

Met die boodschap raakte de sprintster een bijzonder gevoelige snaar in Wit-Rusland. Haar plotselinge inschrijving voor de 4x400 meter had immers te maken met het feit dat enkele landgenoten niet tijdig hun dopingtesten lieten afnemen en dus niet naar Tokio konden afreizen. Een olympisch ongemak dat verder reikt dan enkel de sprinters en waar het Wit-Russische regime liever geen schijnwerpers op plaatst.

Wit-Russische atlete die weigerde naar huis te gaan krijgt humanitair visum Polen
Tsimanoeskaja in Tokio. Foto: AP

Zondag besliste de Wit-Russische delegatie - onder leiding van de zoon van huidig en omstreden president Aleksandr Loekasjenko - om Tsimanoeskaja haar spullen te laten pakken op haar kamer. Ze kreeg te horen dat de Spelen voorbij zijn voor haar en dat ze meteen naar de luchthaven zou worden gebracht. ‘De hoofdcoach kwam naar me toe en zei dat hij orders van bovenaf opvolgde’, zei Tsimanoeskaja aan Reuters.

Eenmaal op de luchthaven vond de atlete steun bij de Japanse politie, die uiteindelijk besliste dat ze niet op de vlucht naar Istanbul moest stappen. ‘Ik ga niet terug naar Wit-Rusland’, liet Tsimanoeskaja Reuters weten via Telegram.

Politiek asiel

‘Onze atlete werd naar huis gestuurd op basis van haar emotionele en psychologische toestand, en dat op doktersadvies’, klinkt het bij het Wit-Russisch olympisch comité, dat zich verder onthoudt van commentaar.

Op Telegram vroeg Tsimanoeskaja het IOC om hulp. ‘Ze oefenen druk op mij uit om te vertrekken. Dat is tegen mijn wil. Ik vraag het IOC om mij te beschermen en om tussen te komen.’

In de Wit-Russische media wordt enkel kort gepubliceerd dat ‘de officiële reden voor de terugtrekking van onze atlete haar emotionele psychologische toestand is’. Op de staatstelevisie werd zondagmiddag schande gesproken over de ‘labiele staat’ van ‘het meisje’.

In het nieuws
Niet te missen