Foto: ROBIN UTRECHT

Europese vakantieroutes lopen vast: 1.090 kilometer file in Frankrijk

Wie dit weekend met de auto richting de zon gaat of terugkeert van vakantie rekent best op extra reistijd. Er staan lange files richting het zuiden en op de terugweg. Wie nog op pad wil vertrekt het best zaterdagmiddag of zondag, adviseert de VAB.

Zwarte Zaterdag in heeft in Frankrijk gezorgd voor een nieuw record: rond het middaguur stond er 1.090 kilometer file. Zowel op de A7 tussen Lyon en Orange en de A10 Parijs - Bordeaux is het meer dan twee uur aanschuiven. Richting de Spaanse grens loopt de wachttijd nog eens op met veertig minuten. In Duitsland is het vooral druk richting het zuiden, tussen München en Salzburg staat het verkeer meer dan vier uur vast.

Ook de wegen richting Italië slibben langzaam dicht. Er wordt zaterdag grote drukte verwacht, met name op de A14 tussen Bologna en Rimini. Ook wordt het waarschijnlijk aanschuiven op de A22 Brenner - Verona, de wegen rond de Noord-Italiaanse meren en richting de Middellandse Zee en de Adriatische kust. Nabij Chiasso zijn wegwerkzaamheden die al de hele zomer voor files zorgen, het advies is daar de wegen zoveel mogelijk te mijden.

In Oostenrijk moet men rekening houden met strenge grenscontroles richting Slovenië. Wie naar Slovenië of Kroatie rijdt, moet zaterdagochtend bijna een uur extra reistijd rekenen op de A10 Salzburg-Villach en dan nog eens drie kwartier aan de Karawankentunnel op de A11. In Slovenië zelf staat er file op de snelweg Ljubljana-Zagreb voor de grens met Kroatië en op de snelweg Maribor-Zagreb voor de Kroatische grens. In Kroatië is er file tussen Zagreb en Karlovac.

In Zwitserland is opnieuw de Gotthardtunnel richting Italië het grootste knelpunt. Zaterdagochtend stond daar al 12 kilometer file en moest men rekening houden met 1 à 2 uur extra voor de tunnel, en na de tunnel nog eens een half uur extra tot aan de grens met Italië bij Chiasso.

Wie nog op pad wil vertrekt het best zaterdagmiddag of zondag, zegt Joni Junes van VAB tegen Radio 1. De verkeerspiek richting het zuiden wordt rond de middag verwacht, de verkeerspiek voor terugkeerders wordt rond 15 uur verwacht. Vrijdag was het ook al behoorlijk vol op de Europese wegen. In Frankrijk stond toen ruim 1.000 kilometer file op de snelwegen.

In het nieuws
Niet te missen