Foto: REUTERS

Boete van 746 miljoen euro voor Amazon voor inbreuk op Europese privacywetgeving

Technologiegigant Amazon heeft een boete van 746 miljoen euro gekregen van de Luxemburgse waakhond CNPD. Het gaat om de hoogste boete ooit in de Europese Unie voor een inbreuk op de privacywetgeving.

Amazon maakte het nieuws vrijdag zelf wereldkundig, maar zei niet akkoord te gaan met de beslissing. ‘Er is geen sprake geweest van een datalek en er zijn geen klantgegevens blootgesteld aan derden’, aldus de technologiegigant, die eraan toevoegde in beroep te zullen gaan. ‘Dit besluit van de CNPD is gebaseerd op subjectieve en niet getoetste interpretaties van de Europese wetgeving inzake gegevensbescherming. De boete is volledig buiten proportie.’

Sinds de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) in mei 2018 van kracht werd, kunnen privacywaakhonden in Europese landen verregaande maatregelen nemen. Zo kunnen ze boetes uitvaardigen die kunnen oplopen tot vier procent van de wereldwijde inkomsten van een bedrijf. De grootste boete tot nog toe kwam op het conto van Google dat 50 miljoen moest betalen in Frankrijk.

Amazon heeft zijn Europese hoofdzetel in Luxemburg. Daarom is het de lokale waakhond die de naleving van de GDPR-regelgeving moet handhaven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen