Duizenden deelnemers Budapest Pride protesteren tegen regering-Orban

Duizenden Hongaren hebben zaterdag in Boedapest gedemonstreerd voor de rechten van niet-heteroseksuele mensen. De jaarlijkse optocht van de organisatie Budapest Pride vond dit jaar plaats tegen de achtergrond van de hetze over de ‘antihomowet’ van de rechts-nationalistische regering van premier Viktor Orban.

‘Deze wet is een schande. We leven in de 21ste eeuw, wanneer zulke dingen niet meer horen te gebeuren. We leven niet meer in communistische tijden, we leven in de EU en iedereen zou vrij moeten zijn’, zei de 27-jarige Istvan, die samen met zijn vriend meeliep in de mars.

In juni keurde het parlement in Hongarije op initiatief van de regering wetgeving goed die de toegang van minderjarigen tot informatie over niet-heteroseksuele levenswijzen verbiedt. Ook wordt reclame verboden waarin homoseksualiteit of transseksualiteit als deel van de normaliteit wordt voorgesteld. De Europese Commissie opende al een inbreukprocedure tegen Hongarije omdat ze de wetgeving discriminerend acht.

Duizenden deelnemers Budapest Pride protesteren tegen regering-Orban
Foto: EPA-EFE

‘Dit is niet meer dan een afleiding om het land uit elkaar te rukken. Het is een provocatie in aanloop van de verkiezingen’, zei de 25-jarige Boglarka Balazs, nog een deelnemer van de optocht, die zonder grote incidenten verliep.

Steun uit buitenland

‘Pride is niet enkel een feest, maar ook een protest, protest tegen de Poetin-achtige homofobe propagandawet, tegen haatposters, tegen de constitutionele stigmatisering van transgenders’, zo had Budapest Pride vooraf aangekondigd. De organisatie stelde ‘het aanhoudend homofobe en haatdragende publieke discours’ aan de kaak.

Meer dan veertig ambassades en buitenlandse instellingen in Hongarije hadden vooraf hun steun uitgesproken voor de Budapest Pride. ‘We moedigen in elk land stappen aan om de gelijkheid en waardigheid van alle mensen te verzekeren, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit’, schreven onder meer de Amerikaanse, Britse en Duitse ambassades in een gemeenschappelijk statement.

Ook in de Duitse hoofdstad Berlijn kwamen zaterdag duizenden mensen op straat voor Christopher Street Day, de dag waarop de rechten van de lgbti-gemeenschap worden gevierd. Ook hier hadden de organisatoren vooraf aangegeven dat het evenement dit jaar eerder een protestmars dan een grote viering zou worden, maar de ambiance was niettemin feestelijk.

Duizenden deelnemers Budapest Pride protesteren tegen regering-Orban
Foto: REUTERS
Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen