Foto: AFP

Misdaadjournalist Peter R. de Vries overleden (64)

De Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries is overleden, nadat hij vorige week dinsdag werd neergeschoten in Amsterdam. Dat heeft zijn familie donderdag laten weten in een verklaring aan het Nederlandse televisieprogramma RTL Nieuws.

De Vries werd op 6 juli in het centrum van Amsterdam op straat neergeschoten en is aan de verwondingen van die aanslag overleden. ‘Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is, omringd door de mensen die hem liefhebben, overleden’, schrijft zijn familie. ‘We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar.’

‘Het overlijden van Peter R. de Vries raakt mij diep. Het is bijna niet te bevatten’, laat de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) weten op Twitter. Hij omschreef de schietpartij eerder al als ‘een aanslag op de vrije journalistiek’. Justitieminister Ferd Grapperhaus (CDA) roemt De Vries als een ‘waakhond van de rechtsstaat’ en omschrijft de journalist in een verklaring als fundamenteel onderdeel van de Nederlandse democratische rechtsstaat. ‘Een moedig man is dood, vermoord.’ De Vries werd algemeen gezien als een van meest gezaghebbende en bekendste misdaadjournalisten van Nederland.

RTL Nederland omschrijft het overlijden van de misdaadjournalist als ‘een groot verlies’. ‘Peters invloed blijft sterker dan welke daad van haat ook’, zo staat in een reactie van de omroep. ‘Hij was nog lang niet klaar en wij kunnen hem niet missen. We zullen vrijuit blijven spreken over misstanden en onrecht in de samenleving, zoals hij zijn hele leven heeft gedaan.’ De Vries werd neergeschoten na een optreden in het televisieprogramma RTL Boulevard, waar hij regelmatig aanschoof als deskundige en geruchtmakende misdaadzaken besprak.

Verdachten

Voor de aanslag op De Vries zijn twee verdachten opgepakt, de 35-jarige Pool Kamil E. uit Maurik (Gelderland) en de 21-jarige Delano G. uit Rotterdam. G. is de vermoedelijke schutter. Hij zou op de bewuste dinsdagavond vijf schoten gelost hebben op De Vries, die daarop zwaargewond naar het ziekenhuis werd vervoerd.

Het motief achter de aanslag is niet bekend, maar in het algemeen wordt gekeken naar de Nederlandse drugscrimineel Ridouan Taghi, hoofdverdachte in een grote strafzaak die draait om verschillende moorden en moordpogingen in het drugscircuit. Van de kroongetuige in die zaak, Nabil B., werden eerder de broer en de advocaat, Derk Wiersum, vermoord. De Vries was actief als vertrouwenspersoon van B.

Op sociale media werd beeldmateriaal gedeeld van vlak na het incident, waarop te zien was dat De Vries op zijn rug op straat lag met een grote plas bloed naast zijn hoofd. Ook circuleerde er een filmpje waarop de journalist na de aanslag op zijn leven hartmassage krijgt. Kort na de aanslag liet de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema weten dat de journalist in het ziekenhuis vocht voor zijn leven.

De Vries werd in zijn 40-jarige journalistieke carrière meerdere malen bedreigd, maar wilde niet actief beveiligd worden. Het Nederlandse ministerie van Justitie kondigde donderdag aan dat er een onafhankelijk onderzoek gestart wordt naar de beveiliging van De Vries.

Een dag na de schietpartij sprak een zichtbaar aangeslagen koning Willem-Alexander de pers toe.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden

 

Niet te missen