Slachtoffers Bill Cosby ervaren vrijlating als ‘klap in het gezicht’

De slachtoffers van Bill Cosby reageren verontwaardigd op de beslissing van het Hooggerechtshof van Pennsylvania om Bill Cosby vrij te laten. De rechter oordeelde dat het proces ‘oneerlijk’ verlopen is. De woordvoerder van Bill Cosby noemt de uitspraak ‘rechtvaardigheid voor zwart Amerika’.

De 83-jarige Cosby verlaat meer dan jaar na zijn veroordeling in 2018 voor aanranding de gevangenis. De acteur, vooral bekend van The Cosby show, kreeg een gevangenisstraf van minstens drie tot maximaal tien jaar voor het drogeren en aanranden van Andrea Constand, ooit een goede vriendin van hem, maar het Hooggerechtshof van Pennsylvania heeft zijn veroordeling teruggedraaid omdat een vorige aanklager in 2005 een deal met Cosby had gesloten om hem in deze zaak niet aan te klagen. De rechters vonden het ook onaanvaardbaar dat andere vrouwen die losstonden van deze zaak tijdens het proces hadden getuigd.

Na zijn thuiskomst stuurde Cosby een tweet de wereld in, waarin hij zijn onschuld in de zaak volhoudt. Cosby bedankt zijn fans, vrienden en het Hooggerechtshof. Zijn woordvoerder Andrew Wyatt heeft het over ‘rechtvaardigheid voor zwart Amerika. Dit is de rechtvaardigheid waar Bill Cosby voor gevechten heeft.’

 

 

Kristen Gibbons Feden, voormalig openbaar aanklager in de zaak-Cosby, regaeert op MSNBC verontwaardigd op het statement. ‘Heel wat mensen vergeten dat significant deel van “zwart Amerika” ook zwarte vrouwen zijn. En raad eens wie ook getuigde over het wangedrag van Bill Cosby? Chelan Lasha, Lisse Lotte-Lubin, Kelly Johnson. Alledrie zwarte vrouwen.’ In totaal beschuldigden meer dan vijftig vrouwen Cosby van seksueel misbruik. De verhalen waren gelijkaardig: Cosby drogeerde en verkrachtte hen. Het merendeel van de zaken was al verjaard.

‘Mijn maag keerde om’

Cosby werd in 2018 schuldig bevonden door de rechtbank na een lange juridische strijd. In 2017 werd een eerste proces tegen Bill Cosby nietig verklaard omdat de jury niet tot een uitspraak kon komen. Bij eerdere pogingen van Andrea Constand om Cosby voor de rechter te brengen, werd de zaak niet ontvankelijk verklaard omdat het haar woord tegen het zijne was. In 2005 bereikten ze een minnelijke schikking. Toen kreeg Cosby ook de belofte dat hij niet meer strafrechtelijk zou vervolgd worden in de zaak. Dat het Hooggerechtshof van Pennsylvania daar nu over struikelt, noemt Constand ‘teleurstellend’. Ze vreest dat de uitspraak slachtoffers van seksueel misbruik kan ontmoedigen om naar de rechtbank te stappen.

Verschillende slachtoffers ervaren de uitspraken als onrechtvaardig. Eden Tirl gaf te kennen aan ABC News dat dit ‘eens te meer aantoont hoe gedateerde wetten mannen beschermen.’ Ze voegt eraan toe dat ook dit onderdeel is van het #MeToo-verhaal: ‘Vanaf het begin zaten rigide wetten en verjaartermijnen de rechtvaardigheid voor vrouwen in de weg.’ Aan dezelfde zender zegt Victoria Valentino dat ‘haar maag omkeerde’ bij het nieuws en dat ze ‘diep verontrust’ is. De 65-jarige Patricia Steuer, die volgens haar getuigenis tot tweemaal toe verkracht is door Cosby, zegt dat ze ‘alleen getroost wordt door het feit dat we alles gedaan hebben wat we konden en dat is dat we naar voor zijn getreden zijn om de waarheid te zeggen.’

Advocate Gloria Allred, die enkele vrouwen in de zaak vertegenwoordigt, waarschuwt dat de uitspraak niet ‘geïnterpreteerd mag worden als een verklaring van onschuld.’ Ze benadrukt dat ‘de vernietiging van de veroordeling op basis van technische gronden was.’ Advocate Lisa Bloom noemt deze dag ‘een klap in het gezicht voor alle slachtoffers’. Ze zegt te ‘walgen’ van de uitspraak.

Bill Cosby, voorheen vooral gekend als ‘Amerika’s meest geliefde vader’, was de eerste beroemdheid die effectief veroordeeld werd sinds de opkomst van de #MeToo-beweging. Cosby zat liever zijn volledige celstraf uit dan schuld te bekennen. Hij weigerde ook therapie voor zedendelinquenten.

 

 

Bron: Reuters

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden