Foto: AFP
ook dat nog

Sloveens stadje ontgoocheld na bekoelde Melania-koorts

Niet alleen tijdens haar verblijf in het Witte Huis had de Amerikaanse first lady ­Melania Trump het moeilijk om burgers te charmeren. Ook in haar thuisland, Slovenië, klinkt er kritiek.

De Zwitserse kwaliteitskrant Neue Zürcher ­Zeitung meldt dat de ­inwoners van het Sloveense ­Sevnica, op ­ongeveer anderhalf uur van ­Ljubljana, teleur­gesteld zijn in ­Melania Trump. ‘Tijdens haar tijd als first lady heeft ze niet één keer de aandacht gevestigd op haar afkomst’, luidt de aanklacht. ‘Alleen al een begroeting in het ­Sloveens zou een mooi ­teken zijn ­geweest’, zegt journalist Mojca Zorko.

Toen Donald Trump in 2016 president van de VS werd, hing er echt een festivalsfeer in ­Sevnica’, zegt gids Sabina ­Zaksek. ‘We hoopten allemaal op een boom.’

Handelaars bedachten lokale specialiteiten zoals een ‘first ­lady’-wijn, een taart met haar naam erop of zelfs Witte Huis-pantoffels (grijs vilt met witte pompons). Men zou toeristen kunnen rondleiden naar plaatsen waar het ex-model ­gewoond had. Maar ­Melania Trump verwees nooit naar de 5.000 inwoners tellende stad. De toeristische overrompeling bleef­ uit.

Wie had geïnvesteerd in ­merchandise, was eraan voor de moeite. De pantoffels zijn uit de handel gehaald. Maar de taart, die geserveerd wordt met een plastic gouden ­lepel, is nog altijd te verkrijgen.

Vorig jaar kreeg Melania Trump nog een nieuw standbeeld:

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden