Foto: Belga

Kans op hevig onweer bij zwoel weer: code geel en noodnummer geactiveerd

Vandaag wordt opnieuw een bijzonder warme dag, met maxima tot 33 graden in het binnenland. Tegen de namiddag vergroot de kans op onweer: het KMI kondigde code geel af en de FOD Binnenlandse Zaken activeerde het noodnummer 1722. Wie de EK-wedstrijd van de Rode Duivels om 18 uur vanavond wil bekijken in de tuin of op een plein, voorziet volgens weerman Frank Deboosere best in een plan B.

Donderdag begon bijzonder warm, met wisselende bewolking. In de late namiddag neemt overal de kans op enkele onweersbuien toe vanaf de Franse grens. Die zijn eventueel vergezeld van veel neerslag in korte tijd, wat hagel en rukwinden tot 75 km/u. De maxima gaan van 25 graden aan zee tot 33 graden in de Kempen. Er staat een matige zuidenwind. Aan zee steekt er ‘s namiddags een zwakke tot matige noordwestenwind op, gekoppeld aan de zeebries.

‘s Nachts komen er onweersbuien vanuit Frankrijk. Het KMI verwacht veel neerslag en rukwinden tot 80 kilometer per uur. Op sommige plaatsen kan er ook hagel vallen. Mogelijk blijven het westen en uiterste oosten van het land gespaard van de zwaarste buien. De minima blijven hoog en liggen tussen 18 en 21 graden.

Waar slaat het onweer toe?

De hamvraag is waar het onweer zal toeslaan. Niet te voorspellen, volgens weerman Frank Deboosere. Hij raadt mensen die buiten naar de wedstrijd van de Rode Duivels zullen kijken aan te voorzien in een plan-B. ‘Het voordeel aan een onweer is dat je het wel ziet aankomen: als het begint te waaien, is het tijd om naar binnen te gaan’, geeft hij nog mee.

Een indicatie van wanneer u onweer kunt verwachten, is te vinden op bovenstaande kaart, en in de tabel van het KMI hieronder. Het instituut kondigde code geel (voor onweer) af: in de provincie West-Vlaanderen vanaf 17 uur, in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg vanaf 18 uur.

Kans op hevig onweer bij zwoel weer: code geel en noodnummer geactiveerd
Foto: KMI

Voorzorgen en hulp bij wateroverlast

Het loont de moeite ook voorwerpen uit de tuin mee naar binnen te nemen, volgens NoodweerBenelux. ‘Weermodellen berekenen lokale windstoten tot ruim 100 km/u. Indien er dan nog een trampoline in de tuin staat, zal die onherroepelijk gaan vliegen. Het voldoende beveiligen van losliggend materiaal is aangewezen’, aldus weerman Nicolas Roose.

De FOD Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd voor wie last heeft van wateroverlast, zodat de noodnummers niet overstelpt worden en voorrang kunnen geven aan wie mogelijk in levensgevaar is. Het noodnummer 112 geeft immers voorrang aan wie dringend een ziekenwagen nodig heeft, een huis dat in brand staat of dreigt in te storten, of als er op een drukke weg een risico is op een auto-ongeluk. Je kan ook een online melding voor stormschade aanmaken.

Rest van de week brengt meer buien en onweer

De regen- en onweersbuien verlaten het land vrijdagochtend. Daarna volgen opklaringen en stapelwolken, met hier en daar nog een bui. In de namiddag ontstaan er nieuwe onweersbuien met veel neerslag en rukwinden tot 70 kilometer per uur, die vooral in het westen en centrum van het land hevig kunnen zijn. De maximumtemperaturen schommelen tussen 22 graden aan zee en 32 graden in de Kempen.

In de loop van de nacht op zaterdag wordt het overal rustig en droog. Het kwik zakt tot 14 graden aan zee en tot 15 graden in het centrum.

Zaterdag is het iets frisser, met maxima tussen 20 graden aan de kust en 27 graden in de Kempen. Er is eerst veel lage bewolking, maar later komen er opklaringen.

Zondag wisselvallig, met ‘s ochtends regen- en onweersbuien en later droog weer met opklaringen. In de loop van de avond neemt de kans op onweer opnieuw toe. De maximumtemperaturen liggen tussen 22 en 27 graden.

Volgende week begint wisselend bewolkt, met maandag vooral in de namiddag of avond kans op onweer. De buien zijn wel minder intens dan de dagen ervoor. Maxima van 20 tot 25 graden.

Dinsdag wordt het weer wat koeler. Het kwik gaat dan tot 17 à 21 graden. Het blijft wisselvallig met in de namiddag kans op onweer.

Bron: Belga
In het nieuws
Niet te missen