Poetin na ontmoeting met Biden: ‘Moeilijk te zeggen of de relatie zal verbeteren, maar er is een sprankeltje hoop’

Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin hebben mekaar vandaag voor het eerst ontmoet in het Zwitserse Genève. De relatie tussen de twee grootmachten zit op een dieptepunt. Poetin noemde het gesprek ‘constructief’, maar zei ook dat het ‘moeilijk te zeggen was’ of de relaties nu zullen verbeteren. Al is er volgens hem ‘een sprankeltje hoop’.

De ontmoeting tussen het Amerikaanse staatshoofd Joe Biden en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Genève is woensdag in de vooravond beëindigd. De Amerikaanse delegatie meldt dat het gesprek uiteindelijk 3 uur en 21 minuten duurde, minder dus dan de vier à vijf uur die aanvankelijk in het vooruitzicht waren gesteld. Het was de eerste keer dat de twee elkaar zagen sinds Biden begin dit jaar Amerikaans president werd.

De twee mannen ontmoetten mekaar in de villa La Grange, een landgoed aan het meer in Genève. Ze werden in ‘de stad van de vrede’ verwelkomd door de Zwitserse president Guy Parmelin, die hen geluk toewenste voor wat naar alle verwachtingen een gespannen gesprek werd.

Aparte persconferentie

Tijdens de ontmoeting hadden de twee het naar alle waarschijnlijkheid over atoomwapens, wapencontrole en de conflicten in Afghanistan, Syrië en Libië. Biden maakte vooraf ook duidelijk dat hij mensenrechtenschendingen in Rusland ter sprake zou brengen. Na afloop van de ontmoeting geven Biden en Poetin elk apart een persconferentie. De Amerikaanse president stond daarop omdat hij vindt dat de vrije pers dan ‘eerlijker’ te woord kan worden gestaan. Poetin is als eerste aan de beurt.

In zijn persconferentie geeft Poetin aan dat de gesprekken ‘constructief zijn verlopen’. Er was volgens hem geen sprake van vijandigheid. ‘Joe Biden is een ervaren staatsman’, voegde hij eraan toe. Tegelijk wou hij niet spreken over een vriendschap. Het waren volgens Poetin ‘pragmatische gesprekken over de belangen van beide landen’.

Relatie onder nul

De ontmoeting komt er op een moment dat de relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten onder nul zit. Biden omschreef Poetin als een man zonder ziel, en vlak na zijn aanstelling als president zelfs als ‘een moordenaar’. Moskou was dan ook verrast toen de Amerikaanse president een ont­moeting voorstelde. Poetin zei achteraf tevreden te zijn met de uitleg die Biden hem zou gegeven hebben over de uitspraak.

De Russische annexatie van de Krim in 2014, het hardhandig neerslaan van elke vorm van oppositie zorgen al langer voor spanningen tussen de twee grootmachten.

Ambassadeurs

Naar aanleiding van die groeiende spanningen tussen de beide landen waren de ambassadeurs in Moskou en Washington eerder dit jaar naar hun vaderland teruggeroepen. Volgens Poetin zijn hij en Biden overeengekomen dat de ambassadeurs kunnen terugkeren naar hun standplaats. Wanneer dat precies zal gebeuren, is niet duidelijk. Maar volgens Poetin is dat ‘een zuiver technische kwestie’.

Cyberaanvallen

De Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn al langer een doorn in het oog van de Verenigde Staten. De VS beschuldigt Rusland er ook van achter de recente cyberaanval op de Colonial Pipeline, het grootste pijplijnbedrijf in het land.

Poetin ontkende eerder al met klem dat Rusland hierachter zat. Het idee dat Rusland hierachter zit, is volgens Poetin ‘absurd’. Dat herhaalde hij nu: ‘Het is belangrijk dat de VS stopt met insinuaties maken en we starten met meer expertise aan te brengen’. Tijdens zijn persconferentie gaf hij aan dat zijn delegatie de Amerikanen ‘heel wat informatie’ heeft verstrekt over recente cyberaanvallen. Volgens Poetin kwam hij met zijn Amerikaanse ambtgenoot overeen elkaar te ‘consulteren’ over cyberaanvallen. ‘Cybersecurity wordt de komende tijd alleen maar belangrijker voor beide landen’, aldus Poetin. Tegelijk beschuldigde hij de VS van cyberaanvallen tegen Rusland.

Poetin verdedigt opsluiting van Kremlincriticus Navalny

De Russische president Vladimir Poetin vindt dat de opsluiting van de belangrijkste oppositiepoliticus in zijn land, Aleksej Navalny, gerechtvaardigd is. Navalny heeft bewust Russische wetten genegeerd, meent Poetin.

 

 

Bron: BELGA, reuters
In het nieuws
Niet te missen