Foto: AFP

Eerste grote incidenten sinds staakt-het-vuren: Palestijnse vrouw gedood

De Israëlische luchtmacht heeft in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook nadat eerder vanop het Palestijnse grondgebied brandballonnen waren gelanceerd richting Israël. Israëlische soldaten hebben woensdag op de bezette Westelijke Jordaanoever een Palestijnse vrouw gedood.

De Israëlische brandweer moest dinsdag uitrukken voor meerdere branden in het zuiden van het land. De Israëlische hulpdiensten vermoedden dat die waren veroorzaakt door brandballonnen vanuit de Palestijnse Gazastrook. Aan een grensovergang kwam het ook tot een confrontatie tussen Israëlische soldaten en een dertigtal Palestijnen.

In een korte mededeling zegt het Palestijnse ministerie op de hoogte te zijn gebracht van de dood van een vrouw in Hizma, tussen Jeruzalem en Ramallah. Soldaten zouden het vuur hebben geopend in haar richting, klinkt het. Het Israëlische leger laat van zijn kant weten dat ze in Hizma een aanvalspoging hebben verijdeld. Het heeft het over een vrouwelijke aanvaller die gewapend met een mes uit een auto stapte.

Eerste grote incident

Het gaat om de eerste grote incidenten tussen Israël en Gaza sinds een staakt-het-vuren op 21 mei een einde maakte aan een elf dagen durende oorlog, en sinds een nieuwe regering is aangetreden. Bij die gevechten kwamen toen aan Palestijnse zijde 260 mensen, onder wie ook kinderen en tieners, om het leven. Aan Israëlische zijde vielen 13 doden, onder wie eveneens een kind en een tiener.

Volgens Palestijnse bronnen viseerde de Israëlische luchtmacht als reactie al zeker één locatie ten oosten van Khan Younès, een stad in het zuiden van de Gazastrook waar tijdens de meest recente oorlog met Israël een duizendtal appartementen, kantoren en handelszaken werd vernield. Een fotograaf van AFP was ter plaatse getuige van de ontploffingen.

Vergelding

Het Israëlische leger heeft inmiddels in een verklaring bevestigd dat zijn gevechtsvliegtuigen bij wijze van vergelding voor de brandballonnen van dinsdag gebouwen van Hamas heeft getroffen. Volgens het leger werden die onder andere gebruikt voor ‘vergaderingen’ van de Palestijnse beweging. Dinsdag vond er ook een protestmars plaats in Oost-Jeruzalem die georganiseerd werd door Joodse nationalisten. De mars was een doorn in het oog van Palestijnse burgers en Hamas. Die laatste had gedreigd met acties.

Eerste grote incidenten sinds staakt-het-vuren: Palestijnse vrouw gedood
Foto: AFP
Eerste grote incidenten sinds staakt-het-vuren: Palestijnse vrouw gedood
Foto: AFP

Bron: Belga, Reuters

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden