Foto: ap

Opnieuw opposanten opgepakt in Nicaragua

In Nicaragua heeft de politie zondag vier bekende leiders van de Sandinistische dissidenten gearresteerd, onder wie ex-guerrilla Dora Maria Tellez, een van de strengste tegenstanders van de regering-Ortega.

Dora Maria Tellez en Ana Margarita Vigil Guardian, twee leiders van de oppositiepartij Unamos, vroeger bekend als de Sandinistische Herstelbeweging (MRS), ‘werden vandaag in detentie geplaatst’, liet de politie zondag in een communiqué weten. Enkele uren later kondigde de politie ook de arrestatie van partijvoorzitter Suyen Barahona Cuan en vicevoorzitter Hugo Torres van Unamos aan. Volgens de politie loopt er tegen de vier onder andere een onderzoek ‘wegens het plegen van handelingen die de onafhankelijkheid, soevereiniteit en zelfbeschikking ondermijnen, en wegens het aanzetten tot buitenlandse inmenging in binnenlandse aangelegenheden’.

Unamos heeft de arrestaties veroordeeld. ‘Deze acties tegen de leiding van Unamos maken deel uit van de escalatie van de repressie van het Ortega-regime tegen de democratische oppositie’, zei de partij in een verklaring.

Elf tegenstanders opgepakt

Sinds 2 juni zijn nu al elf oppositieleiders opgepakt in Nicaragua. Vier van hen waren officieel kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november.

De laatste weken werden ook kritische journalisten ondervraagd door de autoriteiten, weet persagentschap Reuters.

Volgens aanhangers van Ortega wordt de wet gewoon gehandhaafd. Er is een wet die potentiële kandidaten verbiedt buitenlandse financiering te ontvangen of ‘valse’ informatie te publiceren.

De autoritaire president Daniel Ortega en zijn vrouw, vicepresident Rosario Murilla, zijn sinds 2007 aan de macht. In 2018 liet de president aanhoudende demonstraties hardhandig neerslaan, met meer dan driehonderd doden tot gevolg. Op 7 november is Ortega kandidaat voor een vierde termijn als president.

Bron: Belga, Reuters
In het nieuws
Niet te missen