Foto: Reuters

Wereldwijd honderden arrestaties na grote gezamenlijke politieactie

Bij een grote gezamenlijke politieactie tegen de georganiseerde misdaad zijn wereldwijd honderden arrestaties verricht. Onder meer in Zweden, Duitsland en Nederland, maar ook in Australië, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland, zouden huiszoekingen zijn gedaan in het kader van de internationale actie waarbij zestien landen en Europol betrokken zijn. Dat hebben de autoriteiten van verschillende landen dinsdag gemeld.

De politiediensten van verschillende landen gaven inmiddels te kennen dat zij heimelijk het platform met de naam AN0M beheerden, waardoor ze toegang hadden tot versleutelde communicatie en konden meekijken met wat de verdachten en criminelen met elkaar besproken. Ook zouden ze erin zijn geslaagd om de criminelen aan te zetten gebruik te maken van AN0M-telefoons.

Het is momenteel niet duidelijk of AN0M door de politie zelf werd ontwikkeld, dan wel of het gaat om een reeds bestaand systeem dat door de politie werd geïnfiltreerd. Het platform telde wereldwijd zo’n 9.000 gebruikers, waaronder heel wat grote criminelen.

Operatie Trojan Shield

De wereldwijde Operatie Trojan Shield werd geleid door de Amerikaanse politiedienst FBI en is volgens de politie ’s werelds ‘meest geavanceerde wetshandhavingsactie tegen de georganiseerde misdaad tot nu toe’.

Alleen al in Australië werden 224 mensen gearresteerd en waren bij de drie jaar durende actie meer dan 4.000 agenten betrokken. Als gevolg daarvan kon sinds de start van de operatie in het land beslag worden gelegd op 3,7 ton drugs, 104 wapens, bijna 30 miljoen euro in cash en activa die in de miljoenen lopen. Volgens de Australiërs hebben de opgepakte verdachten banden met de in het land gevestigde Italiaanse maffia, verboden motorbendes, het Aziatische misdaadsyndicaat en de Albanese georganiseerde misdaad.

De politie in Nieuw-Zeeland heeft dinsdag 35 mensen opgepakt als onderdeel van de internationale politieactie. Er zijn 900 aanklachten tegen hen ingediend en er is voor ongeveer 3,7 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar - omgerekend 2,2 miljoen euro - aan activa in beslag genomen.

In Duitsland doorzocht de politie meer dan 100 appartementen, magazijnen en bedrijfspanden. De focus van het onderzoek lag in de deelstaat Hessen. Ook hier zouden arrestaties zijn verricht, maar de politie gaf daarover nog geen details vrij. In Zweden vonden er invallen plaats op adressen in Stockholm, Göteborg en Helsingborg.

Het nieuws over de operatie komt er drie maanden nadat de Belgische en Nederlandse politie aankondigden dat ze de Sky ECC-berichtendienst hadden gekraakt die door 70.000 mensen wereldwijd werd gebruikt. Over eventuele acties of arrestaties in het kader van Trojan Shield in ons land is voorlopig niets bekend.

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden