Friends-reünie flink gecensureerd voor Chinese televisie

De reünieaflevering van de Amerikaanse sitcom Friends wordt in China niet uitgezonden zoals HBO Max die gepresenteerd heeft. De verschillende streamingdiensten waarop de show in China te zien is, hebben zowat zes minuten aan materiaal weggeknipt. Volgens de zenders gaat het om beelden ‘die niet uitzendbaar zijn’. Dat meldt Variety.

Er werden beelden verwijderd van de Zuid-Koreaanse boyband BTS, omdat de K-popartiesten zich in het verleden negatief over China uitgelaten zouden hebben. Ook een shot van Matt LeBlanc (in de rol van Joey Tribbiani) in zijn onderbroek mocht niet vertoond worden.

Er werden voorts commentaren van homoseksuele fans weggeknipt, evenals de bijdragen van Lady Gaga en Justin Bieber. Zowel Lady Gaga als Bieber heeft zich meerdere malen uitgesproken tegen het communistische bewind in China.

Lady Gaga is sinds 2016 al niet meer welkom in China, nadat ze een ontmoeting had gehad met de Dalai Lama, de geestelijk leider van het in 1951 door China bezette Tibet. China beticht de Dalai Lama ervan verdeeldheid te zaaien. Bieber werd in 2017 voorgoed verbannen uit het land na een aantal incidenten die volgens de overheid niet door de beugel konden.

Fans

De Amerikaanse sitcom heeft door de jaren heen een enorme, toegewijde aanhang verzameld in China en op de lokale sociale media werd er enthousiast en ongeduldig naar uitgekeken, meldde de South China Morning Post nog donderdag.

In de jaren negentig werd de serie populair in China als een Engelstalig leermiddel, weet de krant nog. Net als elders in de wereld introduceerde de serie de Amerikaanse levensstijl in de Chinese woonkamers.

Veel Chinese fans toonden zich nu ontstemd over de censuur. ‘Gaan we terug naar de tijd van de isolationistische Qing-dynastie die volledig afgesloten is van de rest van de wereld?’, vroeg een fan zich af op Weibo, de Chinese variant van Twitter. Hier en daar klonk juist steun voor de censuur.

Bron: Belga, Variety, South Morning Post

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden