Foto: Fred Debrock

Somers start tuchtprocedure tegen Veerle Heeren voor vervroegde vaccinatie

Audit Vlaanderen start een forensische audit naar aanleiding van de vervroegde vaccinatie van Veerle Heeren, meldt het stadsbestuur van Sint-Truiden. Een forensische audit onderzoekt fraude binnen een organisatie. Tegelijk geeft Vlaams minister Bart Somers aan de gouverneur van Limburg de opdracht voor een tuchtprocedure tegen Heeren.

Burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren (CD&V) kwam enkele weken geleden in het oog van de storm terecht toen bekendraakte dat zijzelf en mensen uit haar entourage vroegtijdig waren gevaccineerd tegen het coronavirus.

Op basis van een vooronderzoek heeft Audit Vlaanderen nu beslist om een volgende stap te nemen, een forensische audit. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) laat daarom ook een tuchtprocedure starten door de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters. De gouverneur zal een formeel rapport van zijn tuchtonderzoek voorleggen aan de minister. ‘Dat is ten vroegste na de publicatie van de forensische audit, zodat alle elementen mee in beschouwing kunnen worden genomen’, klinkt het in een persbericht van de Vlaamse minister.

‘In kaart brengen van misbruik’

‘Het stadsbestuur van Sint-Truiden wil volledige transparantie en duidelijkheid in het dossier van het vaccinatiecentrum’, klinkt het. ‘De audit heeft tot doel klaarheid en duidelijkheid te verkrijgen inzake mogelijke onregelmatigheden bij het lokaal bestuur. De focus ligt op het in kaart brengen van de richtlijnen die voor het vaccinatiecentrum werden opgesteld en het mogelijk misbruik daarvan.’

Het onderzoek laat onder meer toe om de gegevens van de smartphones en laptops van Heeren en haar entourage uit te lezen. Mocht de audit strafrechtelijke breuken aan het licht brengen, dan kan het rapport aan het parket bezorgd worden. In het slechtste geval kan het onderzoek leiden tot de schorsing of afzetting van de burgemeester van Sint-Truiden.

Heeren gaf begin deze maand toe dat ze al in maart gevaccineerd werd. Daarnaast bekende ze de namen van dertien mensen uit haar directe omgeving te hebben doorgegeven. Heeren is tijdelijk vervangen als burgemeester door eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA).

Bron: belga, eigen berichgeving

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

In het nieuws
Niet te missen