Foto: BELGA

Senaat draagt Sabine de Bethune voor als rechter bij Grondwettelijk Hof

De Senaat heeft bij geheime stemming oud-voorzitster Sabine de Bethune voorgedragen als kandidaat-rechter bij het Grondwettelijk Hof. CD&V stelde haar, en niet Joke Schauvliege, voor als eerste kandidaat.

Om als rechter te worden voorgedragen moet een kandidaat twee derde van de uitgebrachte stemmen krijgen. Het was aan de CD&V om een opvolger voor te stellen voor Trees Merckx-Van Goey, die binnen een kleine maand de leeftijdsgrens van 70 jaar bereikt.

De CD&V stuurde twee kandidaturen door naar de Senaat, zoals de regels voorschrijven: die van Sabine de Bethune, sinds 1995 senatrice en van 2011 tot 2014 voorzitster van die assemblee en die van Vlaams parlementslid en gewezen minister Joke Schauvliege. In de commentaren werden vragen gesteld over de kandidatuur van Schauvliege, verwijzend naar de reden van haar ontslag als minister. Schauvliege stapte in de vorige legislatuur op toen uit videobeelden bleek dat ze gelogen had over informatie van de Staatsveiligheid. Partijvoorzitter Joachim Coens maakte donderdag bekend dat de partij gekozen had voor de Bethune als eerste kandidaat, en niet voor Schauvliege.

Sabine de Bethune haalde 41 van de 50 stemmen. De overige stemmen waren blanco of ongeldig. Als tweede kandidaat moet gewezen Vlaams minister Joke Schauvliege ook de nodige twee derde meerderheid halen. Die stemming is nog bezig. De federale regering moet de voordracht nog bekrachtigen.

Bron: BELGA

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden

 

Niet te missen