Foto: Belga

CD&V stuurt niet Joke Schauvliege maar Sabine de Bethune naar Grondwettelijk Hof

CD&V-voorzitter Joachim Coens kiest ervoor Sabine de Bethune naar het Grondwettelijk Hof te sturen. Joke Schauvliege, die ook kandidaat was, zal haar rol als Vlaams volksvertegenwoordiger en als ondervoorzitter van het Vlaams Parlement verderzetten.

De Senaat stemt vrijdag over de voordracht van een nieuwe rechter bij het twaalfkoppige Grondwettelijk Hof. Volgens afspraken tussen de partijen was het deze keer CD&V die twee kandidaten mocht voordragen. Dat werden voormalig Vlaams minister Joke Schauvliege (51) en senatrice Sabine de Bethune (62).

De wet schrijft voor dat het parlement – afwisselend Kamer en ­Senaat – aan de regering een lijstje van twee namen moet doorgeven, die beiden een tweederdemeerderheid moeten behalen. Andere partijen vroegen duidelijkheid van Coens, over wie de eerste, en echte, kandidaat zou worden. Traditioneel benoemt de regering de eerste naam op de lijst tot rechter, de tweede is doorgaans kandidaat voor de schijn.

CD&V had twee volwaardige kandidaten, en besliste donderdag in onderling overleg om De Bethune naar voor te schuiven als eerste kandidaat. het De partij koos haar omdat ze zich al jarenlang inzet voor mensenrechten en zich engageerde voor de bescherming van vrouwenrechten, de gelijkwaardigheid van man en vrouw en de rechten van de meest kwetsbaren

Schauvliege blijft politiek actief, ze zal haar rol als Vlaams volksvertegenwoordiger en als ondervoorzitter van het Vlaams Parlement verderzetten.

Het Hof is samengesteld uit zes ervaren juristen en zes oud-politici. De Bethune zal het lijstje met oud-politici aanvullen, voor deze functie is minstens vijf jaar parlementaire ervaring vereist.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden

 

Niet te missen