Foto: AFP

Zondag was bloedigste dag van de week in Palestijns-Israëlisch conflict

Israëlische luchtaanvallen hebben zondag in de Gazastrook het leven gekost aan 42 Palestijnen, onder wie ook heel wat kinderen. Het was de bloedigste dag van de week in het Palestijns-Israëlische conflict. Een spoedzitting van de Verenigde Naties leverde dan weer geen enkele vooruitgang op. In de nacht van zondag op maandag voert Israël alweer tientallen luchtaanvallen uit.

‘Aan het bloedbad kwam ook vandaag geen einde. Deze zinloze cyclus van bloedvergieten en destructie moet onmiddellijk stoppen’, verklaarde secretaris-generaal António Guterres aan het begin van de VN-vergadering. Hij zei te vrezen dat deze golf van geweld anders ‘een oncontroleerbare humanitaire en veiligheidscrisis zal veroorzaken’. Maar ook deze bijeenkomst leverde geen enkel voorstel op. Bij verschillende diplomaten is te horen dat de Verenigde Staten zondag nog altijd weigerden om een gezamenlijke verklaring af te leggen die moet helpen om snel een einde te maken aan de vijandelijkheden.

Meer bombardementen

Bij de Israëlische bombardementen op Gaza kamen zondag in totaal 42 Palestijnen om, onder wie minstens 8 kinderen en 2 artsen, zo meldde het plaatselijke ministerie van Volksgezondheid. Dat is de hoogste dagelijkse dodentol sinds het begin van de nieuwe geweldgolf op 10 mei.

Zondag deed zich in Israël ook een incident voor waarbij een auto in de bijzonder gevoelige wijk Sheikh Jarrah, in het door Israël bezette en geannexeerde Oost-Jeruzalem, inreed op een Israëlische patrouille. Bij die aanval vielen volgens de Israëlische politie verschillende gewonden. De dader werd naar verluidt ‘geneutraliseerd’, maar meer details werden daarover niet verstrekt.

Het Israëlische leger kondigde dezelfde dag via Twitter aan dat het onder meer de woning van Hamas-leider Yahya Sinwar aangevallen heeft in de Gazastrook. Het is niet duidelijk of hij aanwezig was op het moment van de aanval. De Palestijnse veiligheidsdiensten hebben de aanval wel al bevestigd.

In de nacht van zondag op maandag heeft het Israëlische leger opnieuw tientallen luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Dat leidde onder andere tot stroomonderbrekingen, zo stelden journalisten van het Franse persagentschap AFP vast. Enkele inwoners hadden het over een ongezien harde aanval.

Volgens de plaatselijke autoriteiten werden honderden gebouwen beschadigd. Van gewonden werd geen melding gemaakt. De Israëlische luchtmacht zei in een korte verklaring dat gevechtsvliegtuigen ‘terroristische doelwitten’ bombardeerden in de Gazastrook. Het complex van de inlichtingendienst van Hamas zou een van de doelwitten van de aanvallen zijn geweest.

Palestijnse militanten zouden daarnaast op hun beurt onder meer raketten hebben afgevuurd op de zuidelijke steden Beër Sjeva en Ashkelon.

Minstens 207 mensenlevens

Alles samen lieten sinds 10 mei al zeker 197 Palestijnen het leven, onder wie 58 kinderen, en raakten meer dan 1.200 mensen gewond. Aan Israëlische zijde vielen binnen diezelfde tijdspanne bij Palestijnse raketaanvallen vanuit Gaza 10 doden, onder wie ook een kind, en 282 gewonden.

De Palestijnse beweging Hamas, die de Gazastrook controleert, heeft sinds de start van de vijandelijkheden al meer dan 3.100 raketten afgevuurd op Israël. Dat waren er volgens het Israëlische leger nooit eerder zo veel. De meeste projectielen konden worden onderschept door het Israëlische antiraketsysteem.

De vijandelijkheden tussen Israël en Hamas braken uit op 10 mei, toen Hamas vanuit de Gazastrook een spervuur van raketten afvuurde op Israël uit ‘solidariteit’ met de honderden Palestijnse demonstranten die gewond raakten bij confrontaties met de Israëlische politie in Oost-Jeruzalem. Aan de basis van de demonstraties lag de dreigende gedwongen uitzetting van Palestijnse families ten gunste van Israëlische kolonisten. Het geweld verspreidde zich daarna verder naar de Westelijke Jordaanoever. In die regio zijn volgens Palestijnse gegevens sinds 10 mei 19 doden gevallen bij gevechten met het Israëlische leger. Israël zelf wordt op het eigen grondgebied nu ook al enkele dagen geconfronteerd met gewelddadigheden en met dreigementen van lynchpartijen in de ‘gemengde’ steden, waar zowel Israëlische Joden als Arabieren wonen.

De laatste omvangrijke grondoperatie door Israëlische troepen in Gaza dateert van 2014. Tijdens het conflict dat toen twee maanden lang woedde, kwamen meer dan 2.200 inwoners van de Gazastrook, voornamelijk burgers, om het leven. Aan Israëlische zijde vielen toen 74 doden, zo goed als allemaal soldaten.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden