• Rook stijgt op na een Israëlische luchtaanval vrijdag op het Ansar-complex in Gaza.

Netanyahu: Israëlisch offensief is ‘nog niet voorbij’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwt dat de bombardementen op de Gazastrook nog niet meteen zullen worden stopgezet. Israël nam vrijdag onder meer het tunnelsysteem van Hamas in het vizier.

‘Ik heb gezegd dat we Hamas en andere terroristische organisaties ernstige klappen zouden toebrengen. Ze vielen onze hoofdstad aan, ze vuurden raketten af op onze steden. Ze betalen een dure prijs en zullen die blijven betalen. Het is nog niet voorbij’, zei Netanyahu vrijdag in een mededeling na veiligheidsoverleg op het hoofdkwartier van het leger in de stad Tel Aviv.

Netanyahu voegde eraan toe dat het tunnelsysteem in Gaza ‘zwaar geraakt’ werd. ‘Hamas dacht dat het zich daar kon verbergen’, aldus de Israëlische premier. Eerder op vrijdag zei het Israëlische leger dat ‘vele kilometers’ van het tunnelsysteem werden beschadigd.

Het tunnelnetwerk wordt gebruikt om goederen en mensen in en uit de Gazastrook te transporteren. Israël heeft voor de Palestijnse enclave strikte beperkingen ingevoerd, omdat het gebied geregeerd wordt door Hamas, een groepering die door Israël als terroristisch wordt beschouwd.

Rakettenschild

Vanuit de Gazastrook werden volgens het Israëlische leger sinds maandagavond meer dan 2.000 raketten afgevuurd op Israël. Daarvan heeft het rakettenschild Iron Dome er bijna 1.000 afgeweerd, aldus het leger. 350 raketten kwamen in de Gazastrook zelf terecht.

Het rakettenschild heeft een radar, die de raketten waarneemt en de informatie naar een lanceersysteem stuurt. Dat systeem vuurt dan een projectiel af om het vijandelijke vuur nog in de lucht te vernietigen.

Het Israëlisch leger zegt dat vrijdagavond ook drie raketten uit Syrië op Israël zijn afgevuurd. Volgens de mededeling die vrijdagavond is verspreid, kwam één raket neer op Syrisch grondgebied. De twee andere zijn neergekomen in onbewoonde gebieden in het noorden van Israël.

Netanyahu: Israëlisch offensief is ‘nog niet voorbij’
Palestijnen zoeken dekking tijdens een confrontatie met het Israëlische leger aan een controlepost nabij Nabloes, op de Westelijke Jordaanover. Foto: afp

Volgens het ministerie van Volksgezondheid op de Gazastrook zijn sinds het begin van het conflict 109 mensen gedood en 621 anderen verwond. Israël zegt dat de beschietingen vanuit Gaza acht mensen hebben gedood.

Ook in andere gebieden is het onrustig. Zo sneuvelden vrijdag vier Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever bij verschillende confrontaties met het Israëlische leger. Bij de schermutselingen vielen ook nog een honderdtal gewonden.

Lynchpartij

Het komt ook tussen burgers tot hevige confrontaties in verschillende Israëlische steden met een gemengde bevolking. Palestijnen en Joodse Israëli’s gaan met elkaar op de vuist, winkels worden geplunderd, auto’s en synagoges worden in de fik gestoken. Donderdagavond was live op tv te zien hoe een groep Joodse Israëliërs een man uit zijn auto sleurde en met stokken in elkaar sloeg nabij Tel Aviv. Omstaanders zagen er een teken in dat een burgeroorlog nabij is.

‘Recht op verdediging’

Het Witte Huis herhaalde vrijdag dat het eraan werkt het geweld te laten de-escaleren. De Amerikaanse president Joe Biden had woensdag al telefonisch contact met premier Nethanyahu. Biden benadrukte dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen ‘als er duizenden raketten richting haar territorium worden afgevuurd’.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag om 16 uur samen voor een openbare virtuele vergadering.

Bron: Belga, Reuters, BBC, Belga
In het nieuws
Niet te missen