Foto: AFP

Barcelona, Real Madrid en Juventus dienen Uefa van antwoord na ‘bedreigingen’

FC Barcelona, Real Madrid en Juventus hebben zaterdag in een gezamenlijke mededeling hun intenties verdedigd om, zoals vorige maand bekend werd gemaakt, een Super League op te richten. De drie topclubs halen ook uit naar de ‘bedreigingen’ van de Europese voetbalfederatie Uefa.

Vrijdag raakte bekend dat de drie grootmachten in het Europese voetbal niet akkoord gegaan zijn met wat de Uefa herintegratiemaatregelen noemt voor de twaalf clubs die van plan waren een Super League op te richten. Barcelona, Real Madrid en Juventus moeten bijgevolg vervolging door de disciplinaire instanties van de Uefa vrezen aldus voorzitter Aleksander Ceferin.

‘De financiële maatregelen zijn stevig, maar het vrijgekomen geld zal geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van voetbal op het hele continent. De clubs hebben hun fout snel ingezien en vervolgens getoond dat ze deel willen uitmaken van het Europese voetbal. Dat kan niet gezegd worden van de clubs die betrokken blijven bij die zogenaamde Super League en Uefa zal later nog met deze clubs afrekenen’, zei hij dreigend.

Twaalf clubs (AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur) maakten in april bekend dat ze op korte termijn een midweekse topcompetitie wilden starten om zo 10 miljard euro te genereren. Ze waren nog op zoek naar drie clubs en wilden jaarlijks vijf ploegen uitnodigen. Maar het plan kreeg meteen heel wat kritiek, ook van de Uefa en Fifa, waardoor de clubs terugkrabbelden en het project werd afgeblazen.

De Uefa liet het hier niet bij en legde de twaalf teams ‘herintegratiemaatregelen’ op, waarmee Barcelona, Real Madrid en Juventus niet akkoord gingen. De overige negen clubs gingen wel akkoord met de voorwaarden.

De lijst met sancties is lang: zo zullen zij voor één seizoen vijf procent van hun inkomsten uit Europees voetbal moeten terugstorten aan de Uefa, die het geld vervolgens zal herverdelen. Als een teken van goeie wil moeten zij daarnaast 15 miljoen euro investeren voor de ontwikkeling van jeugdvoetbal in gemeenschappen in heel Europa.

‘De clubs in kwestie erkennen ook dat de Super League een vergissing was en zij verontschuldigen zich bij fans, nationale voetbalbonden, liga’s, overige Europese clubs en Uefa’, klonk het nog in de mededeling van Uefa.

‘De clubs erkennen die statuten en zullen in de toekomst deelnemen aan de Europese competities waarvoor ze zich kwalificeren. Daarnaast treden zij opnieuw toe tot de European Club Association en verbreken zij alle banden met het bedrijf achter de Super League. De clubs verbinden zich ertoe een boete van honderd miljoen euro te betalen als zij toch in een niet-toegelaten competitie zouden aantreden, en een boete van vijftig miljoen euro als zij andere beloftes niet zouden nakomen.’

Geven hoop niet op

In de mededeling geven Barcelona, Real en Juventus aan dat ze de ‘plicht’ hebben om werk te maken van ‘adequate oplossingen’ voor de ‘duurzaamheid van de hele voetbalfamilie’. Met andere woorden: ze geven de hoop op de oprichting van de Super League niet meteen op. ‘We zijn ons volledig bewust van de veelheid aan reacties op het Super League-initiatief’, klinkt het. ‘We zijn bereid om de voorgestelde aanpak zo nodig te heroverwegen. We zouden echter zeer onverantwoordelijk zijn als we, ons bewust van de behoeften en de crisis in de voetbalsector, deze missie zouden opgeven.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden