Foto: EPA-EFE

Ingenuity voltooit alsnog vierde vlucht op Mars, Nasa verlengt missie

De minihelikopter Ingenuity is vrijdag alsnog opgestegen op Mars en heeft met succes zijn vierde vlucht gemaakt. Die was opnieuw sneller en verder dan de voorgaande keren. Nasa heeft inmiddels besloten om Ingenuity langer te laten rondvliegen dan oorspronkelijk gepland.

Vorige week is Ingenuity voor de eerste keer opgestegen. Het werd daarmee het eerste luchtvaartuig dat een vlucht op een andere planeet voltooide. Daarna vloog Ingenuity nog twee keer, verder en sneller dan voorheen.

Donderdag ging er iets mis bij de start en bleef het toestel aan de grond. De ingenieurs bij Nasa herkenden dat probleem uit eerdere tests. Een dag later lukte het in de herkansing wel.

De 1,8 kilo zware helikoptertje had deze keer had als opdracht 133 meter in zuidelijke richting te vliegen en onder meer foto’s te maken van een mogelijke nieuwe landingsplek. Die wordt de eindbestemming van het volgende tochtje op de rode planeet, waar de luchtdruk vlak boven het oppervlak al zeer laag is.

Nasa heeft inmiddels besloten het niet bij die vijf luchtreisjes op Mars te laten. De missie van Ingenuity, die wordt aangedreven door oplaadbare Lithiumionbatterijen, wordt met nog eens dertig dagen verlengd.

‘Na die periode bekijken we hoe we ervoor staan’, zei woordvoerder Lori Glaze tijdens een persconferentie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. ‘De mogelijkheid bestaat dat we nog langer doorgaan.’

De helikopter moet extreme omstandigheden op Mars trotseren: De temperaturen dalen ‘s nachts tot -90 graden Celsius, wat een uitdaging is voor batterijen en elektronica.

Vanwege de ijle atmosfeer, die ruwweg slechts één procent zo dicht is als die op aarde, moeten de rotors van Ingenuity versnellen tot 2.537 omwentelingen per minuut, een veelvoud van wat helikopters op aarde halen. Ingenuity haalt de energie voor die inspanning uit zijn batterij, die wordt gevoed door de zonnestralen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen