Foto: rr

Eerste van 12.000 laptops voor magistraten aangekomen

Dankzij Europees relancegeld krijgen alle magistraten dit en volgend jaar nieuwe laptops, een investering van 13 miljoen euro. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) nam vanmiddag 3.500 stuks in ontvangst.

Vanmiddag nam minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) de eerste lading laptops in ontvangst die Belgische Justitie digitaal bij de tijd moeten doen brengen. Ons land hinkt hopeloos achter inzake informatisering van de gerechtelijke diensten.

De computers van de ­magistraten zijn gemiddeld acht jaar oud en moeten het stellen met Office 2013. De servers draaien nog op een ­versie van ­Windows uit 2008. Vanuit het Europese relancefonds mag België de komende jaren 100 miljoen euro aan de digitalisering van Justitie uitgeven.

In een eerste fase krijgen alle magistraten een (nieuwe) laptop. Sommige magistraten, zoals medewerkers op de griffies van de rechtbanken of de secretariaten van de parketten, hebben vandaag vaak enkel een desktop, waardoor ze niet kunnen telewerken.

17 minuten om pc op te starten

De eerste bestelling van 3.500 stuks kwam vanmiddag toe. In september volgen er nog eens 8.500 en volgend jaar 6.000 - in totaal een investering van 13 miljoen euro. De computers zijn uitgerust met moderne Office-software.

‘Een magistraat stuurde mij onlangs een filmpje door van hoe het 17 minuten duurde vooraleer zijn laptop was opgestart’, zegt Van Quickenborne. ‘Dat is onaanvaardbaar en onze mensen verdienen beter. Voortaan zal de regel gehanteerd worden dat een laptop niet ouder mag zijn dan vijf jaar.’

Gascentrales en 5G

Op de ministerraad van vanmorgen klopte de regering nog allerlei andere maatregelen af. Zo werd bevestigd dat er subsidies zullen worden geveild voor 2,3 gigawatt aan gascentrales, om de kernuitstap te compenseren.

Met de rest van het relanceplan werden de maatregelen naar de Europese Commissie gestuurd net als het stabiliteitsprogramma, dat het begrotingstraject van België beschrijft. Ook een investeringsprogramma voor een vast en mobiel breedbandplan (met 5G) kreeg groen licht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden