Foto: mvn

Tien transmigranten uit koelcontainer gehaald in Zeebrugge: ‘Levensgevaarlijk’

De scheepvaartpolitie trof vrijdagmorgen opnieuw tien transmigranten in een koelcontainer aan. De temperatuur stond op het vriespunt ingesteld en in de trailer vond de politie ook enkele slaapzakken. ‘Levensgevaarlijk, want die koelcontainers kunnen van binnenuit niet geopend worden.’

Het was de firma ECS die de politie verwittigde omdat zich mensen in een trailer op hun terreinen bevonden. De tien meerderjarigen - naar eigen zeggen allen uit Eritrea - werden in een koelcontainer aangetroffen. De temperatuur bedroeg nul graden. Volgens de eerste vaststellingen geraakten de vluchtelingen in de regio van Luik in het koeltransport. De speurders zijn een onderzoek gestart naar de eventuele organisatie die hiervoor verantwoordelijk was.

De transmigranten zelf werden naar de burelen van de scheepvaartpolitie overgebracht. Daar werd de administratieve afhandeling gedaan en zij zullen ter beschikking van de dienst Vreemdelingenzaken gesteld worden.

Aanhoudende druk

Donderdagmorgen werden ook in een Litouwse trailer vijf mensen uit Eritrea aangetroffen. Zij maakten in de buurt van Brussel een scheur in het dekzeil en klommen zo aan boord. Ze werden via een CO-meting ontdekt. Een halfuur eerder gebeurde hetzelfde met drie mensen uit Eritrea in een Ierse trailer. Zij waren ook buiten de haven aan boord geraakt en werden door de privébewaking gevonden.

‘De druk op West-Vlaanderen en de haven van Zeebrugge blijft aanhouden’, zegt procureur Frank Demeester van het Brugse parket. ‘Met de regelmaat van de klok worden transmigranten aangetroffen die in het binnenland in een trailer geraken. Sommigen betreden die door zelf scheuren te maken in het dekzeil, anderen worden door mensensmokkelaars aan boord geholpen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden