Foto: BELGAIMAGE

Kernreactor Tihange 2 ligt opnieuw stil

Kernreactor Tihange 2 levert opnieuw geen elektriciteit, amper enkele uren nadat de centrale werd heropgestart. Er is een nieuw technisch mankement opgedoken.

De centrale werd donderdagavond na een mankement op woensdag aan het net gekoppeld, en geleidelijk aan werd het vermogen opgeschroefd. Om 23.30 uur donderdagavond viel de stoomturbine opnieuw stil, bevestigt een woordvoerster van uitbater Engie. Tihange 2 levert daardoor geen stroom. De centrale is wel niet uitgeschakeld. Engie gaat ervan uit dat later vrijdag de centrale weer aan het stroomnet kan worden gekoppeld.

Tihange 2 – goed voor 1.008 MW – viel woensdagmiddag al eens uit. Aanleiding bleek toen een technisch probleem in het niet-nucleaire gedeelte van de reactor. Een klep in een watertoevoerleiding ging bij een test automatisch dicht, waardoor de reactor zichzelf uitschakelde, zonder impact op de veiligheid.

Volgens de uitbater van de kerncentrale is het niet abnormaal dat technische problemen zich juist bij een heropstart manifesteren.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen