Foto: reuters

Uefa: ‘Geen EK of WK voor spelers die meedoen aan Super League’

De plannen van twaalf Europese topclubs om een Super League op te richten, lokken felle kritiek uit. Zelfs Emmanuel Macron en Boris Johnson moeien zich.

De Sloveense Uefa-voorzitter Aleksander Ceferin is vernietigend voor de plannen van twaalf topclubs om zich af te scheuren van de traditionele Champions League. Met een Super League, een nieuwe gesloten competitie met 20 van Europa’s beste voetbalclubs, willen die de Europese voetbalbond buitenspel zetten. ‘Het is een cynisch en respectloos plan en is in strijd met alles waar voetbal en onze Europese waarden voor staan’, zei Ceferin tijdens een persconferentie maandag. ‘Voor deze clubs draait het niet om solidariteit, nee, het draait maar om één ding: geld.’

Zondag dreigde de Uefa in een persmededeling dat clubs die op eigen initiatief deelnemen aan de Super League niet welkom zullen zijn op een WK of EK. Maandag bevestigde de Uefa-voorzitter dat dreigement: ‘Zij zullen worden uitgesloten van de EK’s en WK’s.’

Het gaat onder meer over AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur.

‘Heel schadelijk’

De Uefa krijgt steun van de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson, die de competitie ‘heel schadelijk’ vindt voor het voetbal. ‘Dit raakt het nationale voetbal in het hart en zal supporters vanuit het hele land zorgen baren’, zei Johnson op Twitter. Hij riep de ‘voetbalautoriteiten’ op om ‘actie te ondernemen’. De Britse minister van Sport, Oliver Dowden, verklaarde dat Londen er ‘alles aan wil doen’ om de oprichting van de Super League tegen te houden.

Ook voor de Pro League, de vereniging van Belgische profclubs, is het project onaanvaardbaar. ‘Het is ondenkbaar dat de verdeling van de plaatsen in een supranationale competitie gebeurt zonder rekening te houden met de resultaten uit de nationale competities. Dit devalueert de waarde van deze competities en bedreigt indirect de continuïteit van profclubs in heel Europa. Een gesloten competitie is de antithese van het Europese concept van topvoetbal en zou een flagrante schending van de mededingingsregels betekenen’, aldus Pierre François, ceo van de Pro League.

In een korte verklaring keurt ook de Wereldvoetbalbond Fifa de plannen af. ‘Fifa staat altijd voor eenheid in het wereldvoetbal en roept alle partijen die betrokken zijn bij verhitte discussies op om een rustige, constructieve en evenwichtige dialoog aan te gaan voor het welzijn van het spel en in de geest van solidariteit en fair play. De Fifa zal alles doen wat nodig is om bij te dragen aan een geharmoniseerde weg voorwaarts in het algemeen belang van het voetbal.’

De Europese Commissie reageerde afwachtend. ‘In Europa wordt op een bepaalde manier aan sport gedaan, met duidelijke regels daaromtrent, en het is belangrijk dat we net dat Europese DNA beschermen’, vertelde een woordvoerster van de Commissie maandag aan nieuwsagentschap DPA.

Margaritis Schinas, de vicevoorzitter van de Europese Commissie die belast is met ‘het promoten van de Europese levenswijze’, heeft het plan wel veroordeeld op Twitter. Volgens de Griek is er in de EU ‘geen ruimte voor de paar rijke en machtige clubs die zich willen losmaken van de organisaties die staan voor nationale competities, met promotie en degradatie, en steun voor amateurclubs’.

‘Einde van droom’

De Spanjaard Ander Herrera van Paris Saint-Germain heeft zich op Twitter openlijk uitgesproken tegen de plannen. De 31-jarige middenvelder vreest dat de Super League een einde maakt ‘aan de droom van iedere voetballiefhebber dat hun favoriete club op het veld kan winnen van een topclub’. Zijn club ziet een deelname aan de Super League niet zitten.

De Duitse topclubs Bayern München en Borussia Dortmund zijn evenmin van plan om deel te nemen. Ook La Liga, de Spaanse profliga, is scherp voor de competitie, waarin de Spaanse clubs Real, Barça en Atlético Madrid zullen spelen. Ze noemt het ‘een egoïstisch voorstel om de rijkste voetbalclubs in Europa alleen maar nog rijker te maken’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden