Foto: REUTERS

Amerikaanse bedrijven en beroemdheden ondertekenen verzet tegen controversiële kieswetten

Honderden vertegenwoordigers van de zakenwereld en beroemdheden hebben woensdag een verklaring ondertekend waarin ze zich verzetten tegen discriminatie bij de verkiezingen in de Verenigde Staten. Ze doen dat nu de Republikeinen werken aan verschillende wetsvoorstellen die de organisatie van de verkiezingen aanpassen.

Multinationals zoals Microsoft, Apple, Twitter en Netflix, rijke zakenmensen zoals Michael Bloomberg, Warren Buffett en James Murdoch, grote juridische kantoren, ngo’s en beroemdheden als Samuel L. Jackson, George Clooney, Leonardo DiCaprio, Ariana Grande, Shonda Rhimes, Katy Perry en Naomi Campell plaatsten hun handtekening onder de verklaring.

‘We moeten ons allemaal verantwoordelijk voelen om de rechten rond de verkiezingen te verdedigen en ons te verzetten tegen elke wetgeving of maatregel die verhindert dat kiezers een eerlijke en gelijke kans hebben om hun stem uit te brengen’, staat in de tekst die als advertentie gepubliceerd is in de kranten The New York Times en The Washington Post.

Amerikaanse bedrijven en beroemdheden ondertekenen verzet tegen controversiële kieswetten
De advertentie. Foto: rr

‘Zwarte Amerikanen geviseerd’

Het initiatief werd gelanceerd door de vroegere topman van American Express, Kenneth Chenault, en de ceo van Merck, Kenneth Frazier, twee zwarte Amerikanen. De twee mobiliseren de zakenwereld na de goedkeuring van een wetgeving tegen verkiezingsfraude in de zuidelijke staat Georgia. Die wet beperkt onder meer vervroegd stemmen en wil de identiteit van wie per brief stemt beter controleren.

Volgens critici limiteren die regels van de Republikeinse meerderheid vooral de toegang van zwarte kiezers tot de stembussen, die vooral Democratisch stemmen. Het is immers minder waarschijnlijk dat zij de nu vereiste identificatiedocumenten hebben, en ze hebben vaker jobs die hen niet de flexibiliteit geven om binnen de vastgelegde uren te gaan stemmen.

Kritiek en boycot

Vanuit de economische sector en sportwereld klonken ook al oproepen tot een boycot. Zo heeft de Noord-Amerikaanse baseball-liga MLB aangekondigd dat haar finale niet meer doorgaat in Atlanta, de hoofdstad van Georgia. En acteur Will Smith zal zijn volgende film ‘Emancipation’, over de geschiedenis van de slavernij in de VS, niet – zoals gepland – in Georgia draaien.

Verschillende grote bedrijven in Georgia, zoals Delta en Coca-Cola kregen aanvankelijk veel kritiek omdat ze zich eerst niet hadden uitgesproken over de wetgeving. Uiteindelijk drukten de bedrijfleiders wel hun misprijzen uit, wat dan weer leidde tot kritiek en oproepen tot boycot vanuit Republikeinse hoek, waaronder voormalig president Donald Trump.

Georgia is een van de staten die Joe Biden vorig jaar aan zijn verkiezingsoverwinning hielp, mede omdat een historisch hoog aantal zwarte kiezers naar de stembussen trok. Trump beweerde dat zijn overwinning ‘gestolen’ werd door massale kiesfraude in onder meer Georgia, Michigan en Arizona.

Om die kiesfraude te bewijzen zette Trump ook druk op een onderzoekster en een staatsfunctionaris. Dat blijkt uit verschillende gelekte telefoongesprekken (zie hieronder).

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden