Foto: EPA-EFE

Michel en Von der Leyen ontmoeten elkaar voor het eerst na ‘sofagate’

Europees Raadsvoorzitter Charles Michel en zijn evenknie bij de Commissie Ursula von der Leyen zullen elkaar maandag voor het eerst persoonlijk spreken sinds het incident van vorige week in Ankara.

Michel en Von der Leyen hebben elkaar maandag om 17 uur tijdens de gewone wekelijkse meeting van de voorzitters van de Raad en de Commissie gezien. Het is de eerste keer dat beide leiders elkaar zullen zien sinds het diplomatieke incident in Ankara vorige week.

Von der Leyen kreeg daar tijdens een ontmoeting met de Turkse president tot haar eigen verbazing geen stoel aangeboden naast Michel en Erdogan, maar moest op een sofa wat verderop in de ruimte plaatsvinden. Omdat ze meteen doorreisde naar Jordanië en daarna in thuisland Duitsland even wat tijd nam voor haar gezin, was er eerder nog geen tijd voor een gesprek met Michel, verduidelijkte een woordvoerder van de Commissie maandag.

De Commissie en de Raad gaan intussen op zoek naar een ‘modus vivendi’ voor toekomstige buitenlandse bezoeken door de twee leiders, klonk het op de dagelijkse persbriefing van het dagelijks bestuur van de EU.

Bjoern Seibert, de kabinetschef van Von der Leyen, heeft zijn evenknie bij de Raad, de Belg Frédéric Bernard, in een mail op de hoogte gebracht van de manier waarop de Commissie de protocollaire regels rond buitenlandse bezoeken interpreteert. De Commissie en de Raad hebben die regels schijnbaar anders geïnterpreteerd, waardoor niet duidelijk was of Von der Leyen nu op dezelfde hoogte staat als Michel bij buitenlandse bezoeken, of niet.

De mail van Seibert is ook in die zin opgesteld, klonk het. ‘Het gaat erom een modus vivendi te vinden om het harmonieuze verloop van toekomstige bezoeken door de twee voorzitters voor te bereiden.’ De woordvoerder benadrukte nog dat de samenwerking tussen Michel en Von der Leyen zal blijven verlopen ‘zoals het hoort’, ‘in het belang van de EU en haar burgers’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen