Foto: REUTERS

Coronavaccin zou ‘Trumpcine’ moeten heten (vindt Trump)

De Amerikaanse oud-president Donald Trump vindt dat er een coronavaccin naar hem vernoemd zou moeten zijn. Dat heeft hij gezegd bij een speech voor de Republikeinse partijtop, die te gast was in zijn resort Mar-a-Lago. Trump haalde ook nog eens flink uit naar de machtigste Republikein in de Senaat, Mitch McConnell, aldus The Washington Post.

Trump, die sinds zijn vertrek uit het Witte Huis en zijn Twitter-verbod na de Capitoolbestorming grotendeels in de luwte blijft, viel in zijn toespraak onder meer de Amerikaanse topepidemioloog Anthony Fauci aan. Volgens een toehoorder zou Trump hebben gezegd dat Fauci alleen maar geprezen werd vanwege diens kritische houding tegenover de toenmalige president.

Trump zet eigen sociaal netwerk op

Lof voor eigen vaccinatiebeleid

Trump streek daarnaast met de eer voor de ontwikkeling van een coronavaccin: ‘Iemand zei dat ze het “Trumpcine” moeten noemen’, klonk het. Ook prees hij het coronabeleid van zijn eigen regering, al zweeg hij over de ruim half miljoen Amerikaanse coronadoden. Sinds de massale vaccinatie, die versnelde na de machtswissel in Washington, daalt het aantal besmettingen en overlijdens.

Trump en Republikeinen hebben het nu op Coca-Cola gemunt

De oud-president verweet senaatsfractieleider Mitch McConnell, die lang een trouwe bondgenoot van Trump was maar weigerde mee te gaan in zijn onbewezen beweringen over fraude bij de verkiezingen in november, dat die te weinig gedaan zou hebben om Trump in het Witte Huis te houden. ‘Als het Schumer was, in plaats van die domme klootzak McConnell, was dit nooit gebeurd’, zei Trump, verwijzend naar de Democratische Senaatsfractieleider Chuck Schumer. ‘Ze zouden het hebben aangevochten.’

Trump jaagt met schotschrift op teugels Republikeinse partij

Voor het publiek, waaronder veel senatoren, maakte Trump ook nog een opmerking over zijn voormalige transportminister Elaine Chao, McConnell’s echtgenote. ‘Ik heb zijn vrouw nog aangenomen. Heeft hij me daar ooit voor bedankt?!’ Behalve McConnell en Chao, moesten ook de Republikeinen die bij de tweede impeachmentprocedure voor veroordeling van Trump hadden gestemd het ontgelden.

2024

Volgens aanwezigen in het resort in Zuid-Florida deed Trump verder nog geen harde uitspraken over verkiezingsdeelname in 2024. Medio vorige maand kondigde Trump aan dat hij daar volgend jaar een besluit over neemt. Maar de Republikeinen zullen bij de parlementsverkiezingen in 2022 en 2024 zetels terugwinnen op de Democraten en de volgende presidentsverkiezingen winnen, oreerde Trump volgens Newsweek.

Trump sprak zowat 360 Republikeinen toe, naast een zwembad in zijn resort, voegt het weekblad er aan toe. De ex-president speechte met de top van het partijbestuur aan zijn zijde, Ronna McDaniel en Tommy Hicks. McDaniel – een nicht van de Republikeinse Trump-tegenstander Mitt Romney – is voorzitter van de Republikeinse partij, Hicks is covoorzitter.

Bron: BELGA