oké

Begrafenis prins Philip vindt volgende zaterdag plaats in Windsor, zonder premier Johnson

De begrafenis van de Britse prins Philip zal volgende week zaterdag 17 april om 15 uur lokale tijd (16 uur Belgische tijd) plaatsvinden, in de kapel St. George van het kasteel van Windsor. De Britse premier Boris Johnson staat zijn plaats af aan een familielid.

De uitvaart van de Britse prins Philip zal plaatsvinden in beperkte kring, met maximaal 30 personen die de coronamaatregelen zullen naleven. De dienst zal wel rechtstreeks uitgezonden worden op televisie. Bij de start zal in heel Groot-Brittannië een minuut stilte worden gehouden.

Prins Charles (72), de oudste zoon van prins Philip en de Britse Queen, dankte de Britten zaterdag voor hun massale medeleven. ‘Mijn lieve vader was een heel bijzonder mens. Ik denk dat hij aangedaan zou zijn door de vele reacties en ontroerende dingen die over hem gezegd worden.’

Kleinzoon prins Harry, die momenteel in Californië woont, zal op de begrafenis aanwezig zijn, aldus Buckingham Palace. Zijn zwangere echtgenote Meghan Markle niet. Een arts zou haar de vliegreis hebben afgeraden, aldus een woordvoerder van het paleis.

Ook de Britse premier Boris Johnson zal er niet bij zijn. Hij wil dat zo veel mogelijk familieleden de dienst kunnen bijwonen. Hij betuigde eerder al eer aan de prins en zei dat het land samen met de koninklijke familie en de koningin zou rouwen.

Andere namen van personen die de uitvaartdienst gaan bijwonen, werden niet bekendgemaakt. Het gaat om een ceremoniële viering en geen staatsbegrafenis. Dat was ook de wens van prins Philip zelf.

Tot aan de begrafenis geldt ook een periode van nationale rouw in Groot-Brittannië. Prins Philip, echtgenoot van de Queen, overleed vrijdag op 99-jarige leeftijd. Hij kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen en lag onlangs nog in het ziekenhuis.

Bron: Belga
In het nieuws
Niet te missen