Britten eren prins Philip met 41 saluutschoten

In onder meer de steden Londen, Edinburgh, Cardiff, Belfast en op Gibraltar zullen zaterdagmiddag 41 saluutschoten te horen zijn vanwege het overlijden van prins Philip (99). Er zijn acht dagen van nationale rouw afgekondigd.

De ceremonie duurt in totaal 41 minuten, waarbij elke minuut een saluutschot wordt gegeven. Ook marineschepen doen mee aan het eerbetoon aan de prins, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Britse marine diende. De saluten worden live op televisie uitgezonden en de Britten worden dan ook aangemoedigd om het eerbetoon van thuis te volgen, meldt de openbare omroep BBC.

Vrijdag werd al bekend dat Philip geen staatsbegrafenis krijgt en zijn lichaam ook niet opgebaard zal worden in een staatsgebouw. Hij zou daar zelf geen behoefte aan hebben gehad. De begrafenis is in lijn met de gebruiken en de wensen van de prins, aldus de autoriteiten.

De overleden 99-jarige echtgenoot van koningin Elizabeth zal wel worden opgebaard op Windsor Castle, voorafgaand aan de begrafenis in St. George’s Chapel in deze koninklijke residentie.

Buckingham Palace vraagt, ‘met spijt in het hart’ om ook de begrafenis vanwege de coronapandemie niet ter plaatse bij te wonen. Er vindt ook geen traditionele laatste groet plaats door de pandemie. Bovendien gaf een medewerker eerder aan dat de prins zichzelf daar niet belangrijk genoeg voor vindt, meldt de Evening Standard. In 2002 kwamen nog 200.000 mensen een laatste groet brengen aan de Queen Mother.

In het Verenigd Koninkrijk is zaterdag een rouwperiode van acht dagen ingegaan. De Queen zelf zal in die periode geen publieke of private taken uitvoeren en ze zal ook geen toestemming moeten geven voor wetten die ‘koninklijke instemming’ vragen, melden de Britse media. Na de acht dagen vindt nog eens een periode van koninklijke rouw plaats van 30 dagen.

Aan alle overheidsgebouwen werd gevraagd om de vlaggen halfstok te hangen tot 08.00 uur de dag na de begrafenis. Vrijdag om 18.00 uur luidde de klok van Westminster Abbey elke 60 seconden en dat 99 keer, voor elk levensjaar van prins. En voor de Grand National, een prestigieuze paardenrace die in Liverpool plaatsvindt van 8 tot 10 april, wordt twee minuten stilte gehouden ter ere van de prins, die een erelid was van de Jockey Club.

Britse media

De Britse kranten brengen allemaal een eerbetoon aan prins Philip.

Veel kranten titelen op de lange relatie van het koppel, waarin Philip ‘niet-aflatende steun’ bood aan Elizabeth II, schrijven de Times en The Guardian. De Daily Star noemt de Duke van Edinburgh de ‘rots in de branding’ van de koningin. Volgens die laatste krant was Philip ook de persoon die ‘Lilibet deed lachen’, verwijzend naar zijn koosnaampje voor zijn vrouw.

De tabloids Daily Mirror en Daily Mail, die normaal gezien erg verschillende politieke meningen verkondigen, hebben zaterdag een bijna identitieke voorpagina: een foto van het koppel met ‘Goodbye, my beloved’ op de Mirror en ‘Farewell, my beloved’ in de Mail, dat allebei vertaald kan worden als ‘tot ziens, mijn geliefde’.

De Daily Mail, voor de gelegenheid 144 bladzijden dik, heeft het ook over de hernieuwde eenheid bij de koninklijke familie, nu prins Harry volgens de krant na zijn verhuis naar de Verenigde Staten weer naar huis zal terugkeren. ‘Wat een uitzonderlijk leven. Wat een heroïsche en voorbeeldige dienst heeft hij aan de Queen en zijn land gegeven. Wat een persoonlijkheid, wat een grapjas’, opent de krant zijn artikel over het overlijden.

The Guardian houdt het op een grote portretfoto van Philip, de ‘meest standvastige supporter’ van de koningin. Volgens de krant zag het Britse establishment Philip aanvankelijk als buitenstaander, maar zorgde zijn ‘energie en intelligentie’ voor een ‘broodnodige verfrissing’ binnen het koningshuis. The Times voegt een quote van Philip toe over het leven als echtgenoot van een koningin: ‘Het was vallen en opstaan. Er was geen precedent. Als ik iemand vroeg: wat verwacht je dat ik doe, dan keken ze me blanco aan. Ze hadden geen idee. Niemand had echt een idee.’

De Morning Star is dan weer kritisch over het koningshuis. De linkse krant die zijn afschuw tegenover de monarchie nooit verborgen heeft, publiceerde een editoriaal met als titel ‘Philip personifieerde de absurde hoogmoed van een ersatz-patriottisme’.

Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen